Jacques I, Prinț de Monaco

În acest articol, vom explora impactul Jacques I, Prinț de Monaco asupra societății contemporane. De la apariția sa, Jacques I, Prinț de Monaco a captat atenția academicilor, experților și cetățenilor deopotrivă, generând dezbateri și reflecții în jurul relevanței și influenței sale în diverse domenii ale vieții de zi cu zi. Printr-o analiză profundă și riguroasă, vom pătrunde în diferitele dimensiuni pe care le oferă Jacques I, Prinț de Monaco, de la istoria și evoluția sa până la proiecția în viitor. Având o abordare interdisciplinară, vom examina modul în care Jacques I, Prinț de Monaco a transformat și modelat modul în care percepem și experimentăm lumea din jurul nostru.

Jacques I

Jacques I de Monaco
Portret de Nicolas de Largillière
Date personale
Nume la naștereJacques François Léonor Goyon de Matignon Grimaldi
Născut21 noiembrie 1689(1689-11-21)
Torigni-sur-Vire, Normandia, Franța
Decedat (61 de ani)
Hôtel Matignon, Paris, Franța
ÎnmormântatCatedrala Sfântul Nicolae din Monaco Modificați la Wikidata
PărințiJacques Goyon de Matignon
Charlotte Goyon de Matignon
Căsătorit cuLouise Hippolyte, Prințesă de Monaco
CopiiCharlotte, Stareță de Visitation
Honoré al III-lea, Prinț de Monaco
OcupațieRegent
consoartă Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
TitluriPrinț de Monaco
Familie nobiliarăfamilia Grimaldi
Prinț de Monaco
Domnie29 decembrie 1731 –
7 noiembrie 1733
PredecesorLouise Hippolyte
SuccesorHonoré al III-lea

Jacques Goyon de Matignon (Jacques François Léonor), (n. , Torigni-sur-Vire, Basse-Normandie, Franța – d. , Saint-Thomas-d'Aquin⁠(d), Paris, Regatul Franței) a fost conte de Thorigny, Prinț de Monaco sub numele de Jacques I și al 4-lea Duce de Valentinois din 1731 până în 1733.

Biografie

A fost fiul lui Jacques al III-lea de Goyon de Matignon, conte de Torigni (1644-1725) și a soției acestuia, Charlotte de Goyon de Matignon (1657-1721). Unchiul său a fost Charles-Auguste de Goyon-Matignon, mareșal al Franței.

Când Antonio I de Monaco și soția sa Marie de Lorena căutau un soț pentru fiica lor, Louise Hippolyte, care era moștenitoare a Monaco, familia l-a propus pe el drept candidat. Propunerea a fost susținută și de regele Ludovic al XIV-lea al Franței, care dorea să consolideze influența franceză în Monaco.

Sala de Consiliu de la Hôtel Matignon - reședința de la Paris a Prințului de Monaco.

Jacques și Louise Hippolyte s-au căsătorit la 20 octombrie 1715 și au avut opt copii. Nunta a fost primul act oficial făcut de micul rege în vârstă de cinci ani, Ludovic al XV-lea al Franței.

Mariajul nu a fost unul fericit. Jacques a preferat să stea mai mult la Versailles decât la Monaco, unde a avut câteva metrese.

După decesul lui Antonio I de Monaco, Louise Hippolyte a călătorit de la Paris la Monaco la 4 aprilie 1731 și a fost primită de o mulțime populară entuziastă.

La sfârșitul anului 1731, Louise Hippolyte a murit de varicelă. Jacques I și-a neglijat afacerile de stat și, sub presiunea populației a trebuit să părăsească țara în mai 1732. El a abdicat în favoarea fiului său Honoré anul următor.

Și-a petrecut ultimii ani ai vieții la Versailles și la Paris. Mademoiselle du Maine, o nepoată a regelui Ludovic al XIV-lea și a metresei sale, Madame de Montespan, i-a fost propusă ca soție. În ciuda faptului că avea o zestre generoasă (era fiica ducelui du Main și a Louisei Bénédicte de Bourbon), căsătoria nu s-a materializat și Prințul nu s-a recăsătorit niciodată.

Reședința sa din Paris a fost numită după el - Hôtel Matignon - și astăzi este reședința oficială a prim-ministrului Franței.