În acest articol vom explora lumea fascinantă a lui James Allen. Fie că sunteți interesat să aflați mai multe despre viața și munca lui, să descoperiți impactul său asupra societății actuale sau pur și simplu să înțelegeți relevanța lui în istorie, acest articol este pentru dvs. În următoarele câteva rânduri, vom investiga în detaliu tot ce trebuie să știți despre James Allen, oferind date interesante, analize aprofundate și perspective inovatoare. Pregătiți-vă să porniți într-o călătorie de cunoaștere și descoperire, în timp ce dezvăluim misterele și minunile asociate cu James Allen. Nu rata!
James Allen (n. 28 noiembrie 1864, Leicester, Anglia – d. 1912, Ilfracombe, Anglia) a fost un scriitor și filosof de naționalitate britanică, ce s-a remarcat prin lucrări motivaționale și de poezie.
Allen avea 15 ani când tatăl său, un om de afaceri, a fost jefuit și ucis. A părăsit școala pentru a munci în diverse ateliere de producție englezești. Ulterior, s-a căsătorit cu Lily L. Allen și a devenit ceea ce astăzi s-ar numi asistent administrativ într-o mare organizație[necesită citare].
La 38 de ani, inspirat de lucrările lui Lev Tolstoi, s-a retras din serviciu. Împreună cu soția și fiica lor, Nohra, s-a mutat într-o căsuță în Ilfracombe, Devon, Anglia, pentru a urma un trai în contemplare.
A scris, timp de nouă ani, un total de 19 cărți. A editat și publicat și o revistă, The Light of Reason („Lumina rațiunii”).
Lucrările lui Allen ilustrează folosirea puterii gândului pentru sporirea aptitudinilor personale. Deși nu a agonisit o mare faimă cât a fost în viață, sau o mare avere, opera sa continuă să influențeze oameni pretutindeni în lume, cu o poziție centrală în cadrul mișcării New Thought.
Cea mai cunoscută carte a lui James Allen, As a man thinketh, apărută în limba română atât sub titlul „Așa cum gândește omul”, cât și „După cum gândește omul”, în funcție de editură, a fost publicată în 1902. Este considerată acum o lucrare clasică a genului „dezvoltare personală” (eng., self-help). Premisa de bază este că gândurile nobile îl fac pe om nobil, în timp ce cugetul josnic îl face nefericit.
Deși „Așa cum gândește omul” este cea mai larg cunoscută carte a lui James Allen, probabil The Way of Peace („Calea păcii”, 1907) reflectă cu cea mai mare acuratețe afilierea sa la curentul New Thought.
După moartea sa, în 1912, soția lui James Allen a continuat să publice revista sub titlul The Epoch („Epoca”).
Lucrările lui James Allen au intrat în domeniul public și sunt disponibile în format electronic (în special în limba engleză) pe diverse site-uri din internet.