Jean Baptiste Boisduval

Astăzi, Jean Baptiste Boisduval este un subiect care a captat atenția oamenilor de toate vârstele și din diferite părți ale lumii. Importanța lui Jean Baptiste Boisduval în societatea actuală a generat dezbateri ample și a dus la un interes sporit pentru înțelegerea implicațiilor sale în viața noastră de zi cu zi. De la origini și până la impactul său asupra prezentului, Jean Baptiste Boisduval a făcut obiectul a numeroase investigații, discuții și analize care urmăresc să facă lumină asupra multiplelor sale dimensiuni. În acest articol, vom explora în profunzime diferitele aspecte ale Jean Baptiste Boisduval și influența sa asupra mediului nostru, cu scopul de a oferi o viziune cuprinzătoare și actualizată a acestui subiect foarte relevant.

Jean Baptiste Boisduval

Jean-Baptiste Alphonse Déchauffour de Boisduval în 1874
Date personale
Nume la naștereJean-Baptiste Alphonse Dechauffour de Boisduval Modificați la Wikidata
Născut24 iunie 1799(1799-06-24)
Ticheville, Normandia Inferioară, Franța
Decedat30 decembrie 1879(1879-12-30)
Franța
Cetățenie Franța Modificați la Wikidata
Ocupațiebiolog
medic
entomolog
botanist
lepidopterolog
zoological collector]
botanical collector]
naturalist Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba franceză[1] Modificați la Wikidata
Activitate
RezidențăFranţa Franța
Domeniu
InstituțieSociété entomologique de France
OrganizațiiSocietatea Entomologică din Franța  Modificați la Wikidata
Cunoscut pentruspeciile descoperite

Jean Baptiste Alphonse Déchauffour de Boisduval (n. 24 iunie 1799 – d. 30 decembrie 1879) a fost un entomologist, botanist și fizician francez.[2] A inventat și dezvoltat scara Boisduval și a identificat multe specii noi de fluturi. Fiind unul dintre cei mai renumiți specialiști în domeniul lepidopterelor din Franța, a fost co-fondator al Société Entomologique de France (Societatea Entomologică Franceză).

La începutul carierei a fost interesat de studiul coleopterelor și a colaborat cu Lacordaire și Latreille. A fost custodele colecției Pierre Françoise Marie Auguste Dejean din Paris și a descris multe specii de gândaci, fluturi și molii în urma călătoriilor de la bordul navei franceze Astrolabe.

Specii din Général des Lépidoptéres, planșa 17

Deși este cunoscut în străinătate pentru activitatea sa în domeniul entomologiei, el și-a început cariera în botanică, colecționând un număr mare de exemplare de plante franceze și scriind pe larg despre acest subiect de-a lungul carierei sale, o lucrare fiind Flores française (din 1828).[2]

Referințe

  1. ^ Autoritatea BnF, accesat în  
  2. ^ a b „Revue historique et bibliographie des traveaux publiés sur la flore du départmente de l'Orne”. Bulletin de la Société des amis des sciences naturelles de Rouen (în French). Rouen: Société des amis des sciences naturelles de Rouen. 44 (1er semestre): 97–99. . 

Legături externe