Johan Willem Friso, Prinț de Orania

În acest articol, vom aprofunda subiectul Johan Willem Friso, Prinț de Orania, care a stârnit un mare interes în diferite domenii. Johan Willem Friso, Prinț de Orania este un subiect care a captat atenția cadrelor universitare, profesioniștilor și publicului larg, datorită relevanței și impactului său în societatea actuală. De-a lungul anilor, Johan Willem Friso, Prinț de Orania a generat dezbateri și reflecție în diferite contexte, de la aspecte istorice la aspecte tehnologice. În acest articol, vom analiza diferite perspective și abordări asupra Johan Willem Friso, Prinț de Orania, cu scopul de a înțelege importanța și implicațiile sale astăzi.

Johan Willem Friso
Date personale
Născut[1][2] Modificați la Wikidata
Dessau, Anhalt-Dessau⁠(d) Modificați la Wikidata
Decedat (23 de ani)[3][4][1][2] Modificați la Wikidata
Moerdijk, Brabantul de Nord, Țările de Jos Modificați la Wikidata
ÎnmormântatLeeuwarden Modificați la Wikidata
Cauza decesuluimoarte accidentală (înec) Modificați la Wikidata
PărințiHendrik Casimir II van Nassau-Dietz]
Princess Henriette Amalia of Anhalt-Dessau] Modificați la Wikidata
Frați și suroriPrince Willem George Friso, Hereditary Prince of Nassau-Dietz]
Princess Maria Amalia of Nassau-Dietz]
Sophie Hedwig of Nassau-Dietz, Duchess of Mecklenburg-Schwerin]
Princess Henriette Albertine of Nassau-Dietz] Modificați la Wikidata
Căsătorit cuMarie Louise de Hesse-Kassel (din ) Modificați la Wikidata
CopiiAnna Charlotte Amalie von Nassau-Dietz-Oranien]
Willem al IV-lea, Prinț de Orania Modificați la Wikidata
Religiecalvinism Modificați la Wikidata
Ocupațiepolitician Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba germană Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
TitluriPrincipatul Orange
Familie nobiliarăCasa de Orania
Casa Nassau

Johan Willem Friso, Prinț de Orania-Nassau (neerlandeză Johan Willem Friso van Oranje-Nassau), (n. , Dessau, Anhalt-Dessau⁠(d) – d. , Moerdijk, Brabantul de Nord, Țările de Jos) a devenit Prinț de Orania în 1702. A fost stadtholder de Friesland până la moartea sa.

Biografie

A fost fiul lui Henric Cazimir al II-lea, Prinț de Nassau-Dietz și al Prințesei Henriëtte Amalia de Anhalt-Dessau. Ambii părinți erau veri primari cu William al III-lea al Angliei. Johan a fost un membru al Casei de Nassau și prin dispozițiile testamentare ale lui William al III-lea a devenit strămoșul noii linii a Casei de Orania-Nassau. Odată cu moartea lui William al III-lea, linia legitimă masculină care cobora din Wilhelm Taciturnul (a doua Casă de Orania), s-a stins. Johan Willem Friso, descendentul senior pe linia fratelui lui Wilhelm Taciturnul și totodată descendent din Frederic Henric, Prinț de Orania, bunicul lui William al III-lea, a pretins succesiunea ca stadtholder în toate provinciile deținute de William al III-lea. Acest lucru a fost respins de către facțiunea republicană din Țările de Jos.

Cele cinci provincii peste care William al III-lea a domnit - Olanda, Zeelanda, Utrecht, Gelderland și Overijssel - toate au suspendat funcția de Stadtholder după moartea lui William al III-lea. Cele două provincii rămase - Friesland și Groningen - nu au fost niciodată guvernate de William al III-lea și au continuat să-și păstreze un Stadtholder separat, Johan Willem Friso. El a stabilit cea de-a treia Casă de Orania, care s-a stins pe linie masculină în 1890. Fiul său, Willem al IV-lea, Prinț de Orania, a devenit mai târziu stadtholder al tuturor celor șapte provincii.

Căsătorie și copii

La 26 aprilie 1709, el s-a căsătorit cu Prințesa Maria Louise de Hesse-Kassel (1688–1765), fiica lui Karl I, Landgraf de Hesse-Kassel și nepoată a lui Jacob Kettler, Duce de Courland. Ei au avut doi copii:


  1. ^ a b Johan Willem Friso van Nassau-Dietz, Biografisch Portaal, accesat în  
  2. ^ a b Johann Willem Friso van Oranje-Nassau, Prince of Orange, The Peerage, accesat în  
  3. ^ Johann Wilhelm Friso (Johann), Brockhaus Enzyklopädie 
  4. ^ John William Friso, Encyclopædia Britannica Online, accesat în