John Harrison

În acest articol, vom explora impactul John Harrison asupra diferitelor aspecte ale societății contemporane. De la influența sa asupra economiei până la relevanța sa în domeniul sănătății, John Harrison a jucat un rol fundamental în modelarea lumii noastre de astăzi. Printr-o analiză cuprinzătoare, vom examina modul în care John Harrison ne-a modelat percepțiile, comportamentele și deciziile, precum și proiecția sa viitoare. Prin această abordare cuprinzătoare, ne propunem să aruncăm lumină asupra complexității și domeniului de aplicare a John Harrison, dând voce diverselor perspective și îmbogățind dezbaterea în jurul acestui subiect de rezonanță globală.

John Harrison
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Foulby⁠(d), Wakefield⁠(d), Anglia, Regatul Unit Modificați la Wikidata
Decedat (82 de ani)[2][3][4][5][6] Modificați la Wikidata
Londra, Regatul Marii Britanii[7] Modificați la Wikidata
ÎnmormântatSt John-at-Hampstead][7] Modificați la Wikidata
CopiiWilliam Harrison Modificați la Wikidata
Ocupațieclockmaker]
astronom
inventator
designer Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba engleză[8] Modificați la Wikidata
Activitate
DomiciliuRed Lion Square]  Modificați la Wikidata
PremiiMedalia Copley ()[1]  Modificați la Wikidata

John Harrison (n. , Foulby⁠(d), Sharlston⁠(d), Anglia, Regatul Unit – d. , Londra, Regatul Marii Britanii) a fost un dulgher englez autodidact și ceasornicar care a inventat cronometrul marin, un dispozitiv îndelung așteptat, care permite rezolvarea problemei de calcul a longitudinii în timpul aflării pe mare.

Soluția lui Harrison a revoluționat navigația și a crescut cu mult siguranța călătoriilor pe distanțe mari pe mare. Problema pe care a rezolvat-o era considerată atât de importantă în urma dezastrului naval Scilly din 1707, încât Parlamentul britanic a oferit recompense financiare de până la 20.000 de lire sterline (echivalentul a 3,09 milioane de lire sterline în 2020) în temeiul Legii Longitudinii din 1714. În 1730, Harrison a prezentat primul său design și și l-a îmbunătățit timp de mai mulți ani, făcând progrese în tehnologia de măsurare a timpului, apelând în cele din urmă la ceea ce se numește acum ceasul de mare. Harrison a obținut sprijin din partea „Longitude Board” în construirea și testarea desenelor sale. Spre sfârșitul vieții sale, a primit recunoaștere și recompensă din partea Parlamentului.

Harrison a ajuns pe locul 39 în sondajul public al celor mai mari 100 de britanici din 2002, organizat de BBC.

Note

  1. ^ Award winners : Copley Medal (în engleză), Societatea Regală din Londra, accesat în  
  2. ^ John Harrison, SNAC, accesat în  
  3. ^ John Harrison, Encyclopædia Britannica Online, accesat în  
  4. ^ John Harrison, Find a Grave, accesat în  
  5. ^ John Harrison, Opća i nacionalna enciklopedija 
  6. ^ John Harrison, Hrvatska enciklopedija] 
  7. ^ a b Find a Grave, accesat în  
  8. ^ Autoritatea BnF, accesat în