Legătură covalentă coordinativă

În acest articol, vom aprofunda în Legătură covalentă coordinativă și vom explora numeroasele sale fațete. Legătură covalentă coordinativă este un subiect care a captat atenția experților și amatorilor deopotrivă, iar relevanța sa se întinde pe diferite domenii. De-a lungul istoriei, Legătură covalentă coordinativă a jucat un rol crucial în societate, cultură și știință, marcând un înainte și un după în modul în care înțelegem lumea din jurul nostru. Printr-o analiză detaliată și exhaustivă, vom examina diferitele aspecte ale Legătură covalentă coordinativă, de la origini până la impactul său asupra prezentului. Vom descoperi cum a evoluat Legătură covalentă coordinativă de-a lungul anilor și care este relevanța sa astăzi. Acest articol vă invită să vă cufundați în lumea fascinantă a lui Legătură covalentă coordinativă și să descoperiți de ce continuă să fie un subiect de interes și dezbatere astăzi.

Formarea unui aduct al amoniacului cu trifluorura de bor, ceea ce presupune formarea unei legături covalente coordinative.

Legătura covalentă coordinativă, de asemenea cunoscută și ca legătură de tip donor-acceptor' sau dipolară[1], este un tip de legătură covalentă dicentrică și dielectronică la care participă doi electroni de la același atom. Acest tip de interacțiune se obține în urma legării dintre ionii metalici și ligand în cazul complecșilor coordinativi, sau dintre alți atomi, cum este cazul ionului amoniu.[2]

Formare

Legătura covalentă coordinativă se formează când donorul are o pereche de electroni neparticipanți, iar acceptorul are nevoie de doi electroni. Donorul este atomul de la care provine dubletul de legătură, iar acceptorul este cel care acceptă de la donor perechea, în vederea stabilirii covalenței.[2] Pe baza acestei teorii se formează covalențele coordinative dintr-o serie de compuși.

În complecșii metalici din chimia organometalică, de tipul x+, legătura dintre molecula de apă, care este ligandul, și cationul metalic este de tip covalent coordinativă.

Vezi și

Referințe

  1. ^ IUPAC, Compendium of Chemical Terminology, Ed. a 2-a („Gold Book”) (1997). Versiune online:  (2006-) „dipolar bond”.
  2. ^ a b „Legătura coordinativă” (PDF), ognitivsystem, accesat în