Limba neneț

În zilele noastre, Limba neneț a devenit un subiect de mare relevanță și interes pentru o gamă largă de oameni. Impactul și relevanța acestuia variază de la sfera personală la sfera profesională, influențând deciziile, comportamentele și modurile de gândire. Limba neneț nu este doar un fenomen actual, ci a fost prezent de-a lungul istoriei, evoluând și adaptându-se la circumstanțele în schimbare ale societății. În acest articol vom explora diferite aspecte ale Limba neneț, de la originea sa și până la influența sa astăzi, pentru a înțelege mai bine importanța și amploarea sa în viața noastră de zi cu zi.

Neneț
ненэцяʼ вада
Vorbită înDistrictul autonom Neneția, Rusia
RegiuniNeneția, Iamalia, Komi
Număr de vorbitori26.370 (locul nu este în primele 100)
Sistem de scrierealfabetul chirilic
Nenets alphabet]  Modificați la Wikidata
Clasificare
Limbi uralice
Statut oficial și codificare
ISO 639-1nu are
ISO 639-2mis
ISO 639-3
(cel mai
răspândit dialect)
yrk[1]  Modificați la Wikidata
SILYRK
Răspândire în lume
Răspândire în lume
Puteți vizita Wikipedia în Neneț.
Această pagină poate conține caractere Unicode

Limba neneț (ненэцяʼ вада) sau nenețea este o limbă vorbită de poporul neneț din nordul Rusiei. Limba face parte din grupul samoedic a limbilor uralice.

Ortografie

Primele cărți în limba neneț au fost scrise încă în secolul XIX. Ele au fost scrise cu alfabetul rusesc fără câteva litere. În anul 1931 a fost creat alfabetul neneț pe baza grafiei latine. A început scrierea și lansarea masivă a manualelor de limba neneț, ziarelor și literaturii artistice în această limbă. Primul abecedar samoiezilor se numea «Jadәj wada» . În anul 1937 alfabetul neneților, precum alfabetele altor popoarelor din URSS a fost transliterat în grafia chirilică.

Actualmente, limba este scrisă cu o versiune a alfabetului chirilic:

А а Б б В в Г г Д д Е е Ё ё Ж ж
З з И и Й й К к Л л М м Н н Ӈ ӈ
О о П п Р р С с Т т У у Ф ф Х х
Ц ц Ч ч Ш ш Щ щ Ъ ъ Ы ы Ь ь Э э
Ю ю Я я ' "

Limba neneț în viața cotidiană

Deși numărul vorbitorilor acestei limbi este destul de neînsemnat (cca. 26.700 de vorbitori), totuși în districtele autonome precum Neneția și Iamalia-Neneția această limbă are statut oficial, de aceea toate plăcile de pe instituțiile statului sunt dublate în limba neneț. De asemenea, începând cu 7 noiembrie 1929 în orașul Narian-Mar (reședința Districtului autonom Neneția) se editează un ziar săptămânal în limba neneț sub numele "Наръяна Вындер" (în română: omul de tundră).