Lipsire de libertate

În lumea de astăzi, Lipsire de libertate a avut un rol fundamental în societatea noastră. Fie prin influența sa asupra culturii populare, prin impactul asupra tehnologiei sau prin relevanța sa în istorie, Lipsire de libertate a devenit un subiect de interes pentru oameni de toate vârstele și mediile. Cu varietatea de fațete și prezența sa în multiple aspecte ale vieții de zi cu zi, Lipsire de libertate a captat atenția a milioane de oameni din întreaga lume. În acest articol, vom explora impactul Lipsire de libertate și importanța sa în viața noastră, analizând relevanța sa în diferite contexte și modul în care a modelat modul în care vedem lumea.

Lipsirea de libertate în mod ilegal este o infracțiune în care o persoană este lipsită de posibilitatea de a se deplasa și acționa în conformitate cu propria voință.

Pedepsele prevăzute de Codul Penal din România

Conform noului cod penal intrat în vigoare în anul 2014, infracțiunea de lipsire de libertate este pedepsită astfel:[1]

Art. 205: Lipsirea de libertate în mod ilegal

(1)Lipsirea de libertate a unei persoane în mod ilegal se pedepsește cu închisoarea de la unu la 7 ani.

(2)Se consideră lipsire de libertate și răpirea unei persoane aflate în imposibilitatea de a-și exprima voința ori de a se apăra.

(3)Dacă fapta este săvârșită:

a)de către o persoană înarmată;

b)asupra unui minor;

c)punând în pericol sănătatea sau viața victimei, pedeapsa este închisoarea cuprinsă între 3 și 10 ani.

(4)Dacă fapta a avut ca urmare moartea victimei, pedeapsa este închisoarea de la 7 la 15 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.

(5)Tentativa la infracțiunile prevazute în alin. (1)-(3) se pedepsește.

Note

  1. ^ „Noul Cod Penal (2014)”. Arhivat din original la . Accesat în .