Malik I

În acest articol, Malik I va fi analizat din diferite unghiuri, cu scopul de a aprofunda în relevanța și impactul său astăzi. Vor fi abordate diferite aspecte legate de Malik I, explorând influența acesteia asupra societății, economiei, politicii, culturii sau orice alt domeniu de interes. În plus, vor fi prezentate diverse puncte de vedere și opinii ale experților pe această temă, precum și date relevante care ne vor permite să înțelegem importanța acestuia și amploarea influenței sale. De asemenea, vor fi discutate posibilele provocări sau controverse asociate cu Malik I, examinând posibilele implicații pe termen scurt și lung. Prin acest articol, căutăm să oferim o viziune cuprinzătoare și echilibrată care să permită cititorului să dobândească cunoștințe solide despre Malik I și relevanța sa astăzi.

Malik I
Date personale
Născut1055[1][2] Modificați la Wikidata
Isfahan, Iran Modificați la Wikidata
Decedat (37 de ani) Modificați la Wikidata
Bagdad, Califatul Abbasid Modificați la Wikidata
ÎnmormântatTomb of Nizam al-Mulk] Modificați la Wikidata
Cauza decesuluiomor (otravă) Modificați la Wikidata
PărințiAlp Arslan Modificați la Wikidata
Frați și suroriSifri Khatun] Modificați la Wikidata
Căsătorit cuTerken Khatun]
Zübeyde Hatun][3]
Taj Safariyya Khatun][4] Modificați la Wikidata
CopiiAhmad Sanjar]
Mahmud I of Great Seljuk]
Gawhar Khatun]
Barkiyaruq]
Muhammad I Tapar]
Isma Khatun]
Mah-i Mulk Khatun] Modificați la Wikidata
ReligieIslamul sunit Modificați la Wikidata
Ocupațiesuveran Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
TitluriSultan
Familie nobiliarăselgiucizi
Sultan of the Seljuq Empire] Modificați la Wikidata
Domnie –
PredecesorAlp Arslan
SuccesorMahmud I of Great Seljuk]

Malik-Șah I, (cunoscut sub numele de Jalāl al-Dawla Mu'izz al-Dunyā Wa'l-Din Abu'l-Fatḥ ibn Alp Arslān), (n. 1055, Isfahan, Iran – d. , Bagdad, Califatul Abbasid) a fost sultanul Imperiului Selgiuc din 1072 până în 1092.

În timpul tinereții, el și-a petrecut timpul participând la campaniile tatălui său, Alp Arslan, alături de vizirul Nizam al-Mulk. În timpul unei astfel de campanii, în 1072, Alp Arslan a fost rănit mortal și a murit câteva zile mai târziu. După aceea, Malik-Șah a fost încoronat ca noul sultan al imperiului, cu toate acestea, Malik nu a obținut tronul în mod pașnic și a trebuit să se lupte contra unchiului său Kavurt⁠(en), care a revendicat tronul. Deși Malik-Șah a fost șeful nominal al statului selgiuc, vizierul Nizam al-Mulk a deținut aproape puterea absolută în timpul domniei sale, în timp ce Malik-Șah și-a petrecut restul domniei sale ducând războaie împotriva Karahanizilor în est și stabilind ordine în Caucaz.

Decesul sultanului rămâne până în ziua de zi neelucidată; potrivit unor învățați, ar fi fost otrăvit de un calif, în timp ce alții spun că ar fi fost otrăvit de susținătorii lui Nizam al-Mulk.

Note

  1. ^ Malik Šāh, Gran Enciclopèdia Catalana, accesat în  
  2. ^ Sultan of the Seljuks Malik-Shāh, Faceted Application of Subject Terminology, accesat în  
  3. ^ İslâm Ansiklopedisi], p. 93  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor);
  4. ^ Selçuklu hatunları: Büyük Selçuklu Devleti hanedan üyelerinin siyasî evlilikleri]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor);

Bibliografie

  • Bosworth, C. E. (1968). "The Political and Dynastic History of the Iranian World (A.D. 1000–1217)". In Frye, R. N. The Cambridge History of Iran, Volume 5: The Saljuq and Mongol periods. Cambridge: Cambridge University Press. pp. 1–202. ISBN 0-521-06936-X.