Mara (budism)

În lumea de astăzi, Mara (budism) este un subiect care a captat atenția a milioane de oameni de pe glob. De la apariția sa, Mara (budism) a avut un impact mare în diverse domenii, generând dezbateri aprinse și opinii contradictorii. Relevanța sa este de netăgăduit, deoarece influența sa se extinde în domenii atât de diverse precum politica, tehnologia, cultura, știința și societatea în general. Mara (budism) a lăsat o amprentă profundă asupra istoriei recente, provocând paradigmele stabilite și oferind noi perspective asupra provocărilor lumii contemporane. În acest articol, vom analiza numeroasele fațete ale lui Mara (budism) și vom explora semnificația acestuia în contextul actual.

Prințul Mara călare pe un elefant, împreună cu demonii săi, încercând să-l omoare pe Buddha.

În budism, Mara a fost un demon-prinț care reprezenta moartea și care a încercat să-l ispitească pe Buddha Shakyamuni. Pentru budiști, Mara este simbolul suprem al răului, fiind uneori asociat cu diavolul creștin.

Mara și Buddha

La început Mara a apărut în fața lui Buddha și a încercat să-l convingă să renunțe la căutarea căii spre Nirvana, dar nu a reușit. Apoi, Mara și-a adus cele trei fiice superbe ca să-l seducă pe Buddha, dar el nu le-a dat importanță și a continuat meditația sub smochinul său. În cele din urmă, furios pentru că nu reușise să-l convingă pe Buddha să renunțe la calea spre Nirvana, Mara a invocat o armată de demoni pentru a-l distruge pe Buddha. Dar Buddha, obținând nirvana, a făcut mudra Bhumisparsha, prin care mâna stângă îi stătea în poală, iar cea dreaptă stătea pe pământ, astfel toate energiile universului s-au adunat, iar prințul Mara și armata lui demonică au fost nimiciți.