În lumea de astăzi, Marea Panonică este un subiect care devine din ce în ce mai relevant. Fie în sfera personală, profesională sau socială, Marea Panonică este prezentă într-un fel sau altul în viața de zi cu zi a oamenilor. Pe măsură ce tehnologia avansează și societatea evoluează, Marea Panonică devine un punct de interes pentru a înțelege mai bine lumea din jurul nostru. În acest articol vom explora diferite aspecte legate de Marea Panonică, analizând impactul acestuia în diverse domenii și oferind o perspectivă mai largă asupra acestui subiect atât de recurent astăzi.
Marea Panonică a fost o mare antică interioară, unde se află în prezent Bazinul Panonic din Europa Centrală. Marea Panonică a existat în perioadele Miocenului și Pliocenului, în aceea perioadă s-au depus sedimente marine la 3–4 kilometri (1,9–2,5 mi) adâncime în Bazinul Panonic.
Marea Panonică, în cea mai mare parte a istoriei sale, a făcut parte din Marea Sarmatică. O ascensiune în Miocen a Munților Carpați a izolat marea de restul mării Sarmatice (acum aproximativ 10 milioane de ani).
În prima fază istorică, Marea Panonică a avut o legătură occidentală cu Marea Mediterană prin teritoriile Mării Ligurice moderne, Bavaria și Bazinul Vienei. Prin Strâmtoarea Đerdap (Porțile de Fier), Marea Panonică a fost legată de Marea Sarmatică în Bazinul Dacico-Pontic. Marea Panonică a fost, de asemenea, atașată de Marea Egee, prin Valea Preševo modernă.
Datorită istoriei sale diverse, salinitatea mării s-a schimbat adesea. Scăderea salinității a dus la o faună endemică.
Marea Panonică a existat aproximativ 9 milioane de ani. În cele din urmă, marea și-a pierdut legătura cu Marea Sarmatică și a devenit un lac permanent (Lacul Panonic). Ultima sa rămășiță, lacul slavon, s-a uscat în epoca pleistocenului. Resturile fostelor insule din Marea Panonică sunt munții moderni ai insulei Panonice (Mecsek, Papuk, Psunj, Krndija, Dilj, Fruška Gora, Povlen și Munții Vršac).