În lumea de astăzi, Marta Cozmin a devenit un element fundamental care afectează diverse aspecte ale vieții noastre de zi cu zi. Fie la nivel personal, profesional sau social, importanța lui Marta Cozmin nu poate fi subestimată. De la impactul său asupra sănătății și bunăstării până la influența asupra economiei și mediului, Marta Cozmin joacă un rol crucial în modul în care trăim și interacționăm cu lumea din jurul nostru. Prin urmare, este vital să înțelegem pe deplin toate aspectele legate de Marta Cozmin, pentru a lua decizii informate și pentru a construi un viitor durabil și prosper. În acest articol, vom explora în detaliu diferitele aspecte ale Marta Cozmin și relevanța sa în societatea actuală.
Acest articol sau această secțiune are bibliografia incompletă sau inexistentă. Puteți contribui prin adăugarea de referințe în vederea susținerii bibliografice a afirmațiilor pe care le conține. |
Marta Cozmin (n. 31 ianuarie 1930 – d. 25 ianuarie 2006) a fost o scriitoare română.
Tatăl său a fost avocatul și omul politic Aurelian Bentoiu. A fost căsătorită cu scriitorul și medicul Mircea Alexandru Pop (Alexandru Miran). Fratele ei este compozitorul Pascal Bentoiu.
A absolvit liceul la Institutul Sf. Maria (Pitar-Moș) din București. În 1945 înființează împreună cu un grup de colege revista literară Zori, care își va înceta apariția în 1947. Între 1949-1952 lucrează la institutul de Mecanică Aplicată al Academiei. În 1951, intră la Facultatea de Matematici din București. Diplomă de Stat în 1957.
Câteva cărți de povești au fost traduse: în limba germană (Cocoșul de apă și alte povești, 1977 și 1983, Porțile vântului, 1985), în limba rusă (Croitorul de povești, 1985) și în limba spaniolă (același titlu, 1986).
Premiul Uniunii Scriitorilor, în 1980 și 1984.
Premiul Fundației Camil Petrescu pentru cea mai bună carte de teatru apărută în anul 2000.