Matematica în Egiptul Antic

În lumea de astăzi, Matematica în Egiptul Antic este un subiect care stârnește un mare interes și dezbatere în diferite sectoare ale societății. Impactul Matematica în Egiptul Antic a fost remarcat în domenii precum economia, politica, cultura și tehnologia, generând nenumărate opinii și perspective diferite. De la apariția sa, Matematica în Egiptul Antic a fost subiect de studiu și cercetare de către experți în domeniu, care caută să înțeleagă implicațiile și consecințele sale pe termen scurt, mediu și lung. Acest articol va explora în profunzime fenomenul Matematica în Egiptul Antic, analizând cauzele, efectele și posibilele soluții ale acestuia, pentru a face lumină asupra unui subiect care continuă să fie o sursă de controversă și reflecție și astăzi.

Matematica în Egiptul Antic reprezintă matematica ce s-a dezvoltat în Egiptul Antic începând cu 3000 î.Hr. și până prin 300 î.Hr.

Izvoarele istorice din această perioadă denotă că această știință nu se baza pe raționament, ci pe reguli practice care doar trebuiau respectate, fără a se indica vreo explicație.

Sistemul de numerație era juxtapozițional, asemănător celui întrebuințat de romani.

Reprezentarea hieroglifică a unor numere
1 10 100 1000 10.000 100.000 1.000.000
Z1
V20
V1
M12
D50
I8
C11

Egiptenii nu cunoșteau decât numerele întregi, fracțiile unitare (cele cu numărătorul 1, deci de tip 1/n, unde n este un număr natural), precum și fracția 2/3. Toate celelalte fracții erau scrise ca sume de fracții unitare.

Reprezentări ale unor fracții
Aa13
r
Z2
D22
r
Z1 Z1 Z1 Z1
r
Z1 Z1 Z1 Z1 Z1

Egiptenii rezolvau ecuațiile liniare prin metoda falsei poziții, adică încercau să ghicească soluția și apoi o corectau în mod corespunzător, astfel încât să satisfacă ecuația.

Legături externe