Metateză olefinică

În lumea de astăzi, interesul pentru Metateză olefinică a crescut constant. Fie datorită relevanței sale astăzi, fie datorită impactului său asupra istoriei, Metateză olefinică a captat atenția unui public larg. De-a lungul anilor, au fost generate dezbateri, cercetări și studii care au aprofundat în sensul și semnificația acestuia. Atât în ​​sfera academică, cât și în cea populară, Metateză olefinică a trezit un interes real și a generat tot felul de reflecții și discuții. În acest articol, ne vom adânci în lumea Metateză olefinică și vom explora numeroasele sale fațete, cu scopul de a înțelege mai bine importanța și relevanța sa în societatea actuală.

Reaction scheme of the olefin metathesis - changing groups are colored

Metateza olefinică este o reacție organică de metateză în care are loc o redistribuire a fragmentelor nesaturate din două alchene (denumite și olefine), prin ruperea și regenerarea legăturilor duble de tip carbon-carbon din cei doi compuși.[1][2] Datorită simplității relative cu care se realizează această reacție, în urma ei se obțin adesea mai puțini produși secundari nedoriți sau toxici, în comparație cu alte reacții organice alternative. Pentru elucidarea mecanismului de reacție și pentru descoperirea unei varietăți de catalizatori foarte activi, savanții Yves Chauvin, Robert H. Grubbs și Richard R. Schrock au primit Premiul Nobel pentru Chimie în anul 2005.[3][4]

Mecanism

Vezi și

Referințe

  1. ^ Lionel Delaude, Alfred F. Noels (). „Metathesis”. Kirk-Othmer Encyclopedia of Chemical Technology. Weinheim: Wiley-VCH. doi:10.1002/0471238961.metanoel.a01. 
  2. ^ Astruc D. (). „The metathesis reactions: from a historical perspective to recent developments” (abstract). New J. Chem. 29 (1): 42–56. doi:10.1039/b412198h. 
  3. ^ „The Nobel Prize in Chemistry 2005” (Press release). Nobelprize.org. . 
  4. ^ Premiul Nobel pentru chimie obținut de trei oameni de știință=BBC, accesat în  

Legături externe