Astăzi, vrem să ne adâncim în lumea fascinantă a lui Metoda celor mai mici pătrate. Știind mai multe despre Metoda celor mai mici pătrate ne va permite să-i explorăm diferitele fațete și să-i înțelegem importanța în diverse contexte. Pe parcursul acestui articol, vom explora diferite aspecte legate de Metoda celor mai mici pătrate, de la originea sa până la evoluția sa în timp. În plus, vom analiza impactul său asupra societății moderne și relevanța sa în lumea de astăzi. Printr-o abordare cuprinzătoare și detaliată, sperăm să oferim cititorilor noștri o perspectivă cuprinzătoare și îmbogățitoare despre Metoda celor mai mici pătrate.
Metoda celor mai mici pătrate este o metodă matematică de a obține o soluție a unui sistem de ecuații supradeterminat, adică care are mai multe ecuații decât necunoscute. Cele mai mici pătrate înseamnă că soluția obținută minimizează suma pătratelor abaterilor față de valorile ecuațiilor.
Cea mai importantă aplicație este determinarea coeficienților unei funcții matematice care aproximează cât mai bine un set de date.[1] Această cea mai bună aproximație minimizează pătratele abaterilor dintre valorile date și cele calculate cu ajutorul funcției respective.
Există două variante a metodei celor mai mici pătrate:
Metoda a fost elaborată pentru prima dată de Carl Friedrich Gauss în jurul anului 1794,[2]
Obiectivul constă în ajustarea coeficienților funcției model (funcția de aproximare) astfel ca să se potrivească cel mai bine cu setul de date. Un set de date constă de exemplu din n puncte (perechi de valori) , i = 1, ...,n, unde este variabila independentă, iar este variabila dependentă, a cărei valori au fost obținute experimental. Funcția model are forma , care are m parametri (coeficienți), plasați în vectorul . Scopul este de a găsi valorile parametrilor astfel încât valorile calculate cu ajutorul funcției model să se potrivească cel mai bine cu valorile experimentale. Soluția optimă conform metodei celor mai mici pătrate este atunci când suma a pătratelor reziduurilor
este minimă. Reziduul este abaterea (diferența) între valoarea variabilei dependente și valoarea dată de funcția model:
Un exemplu de funcție model este o linie dreaptă. Considerând ordonata la origine și panta , funcția model este .
Un punct poate fi în funcție de mai multe variabile independente și dependente. De exemplu, dacă funcția model este un plan care aproximează o serie de înălțimi (z) măsurate, acest plan este în funcție de două variabile, să zicem x și y. Analog se pot da exemple cu mai multe variabile dependente.
Un minim al unei funcții (aici al sumei pătratelor abaterilor) este acolo unde derivata funcției se anulează. Deoarece funcția model conține m parametri, se vor putea scrie m ecuații diferențiale:
și deoarece ecuațiile diferențiale devin:
Cele m ecuații cu m parametri (necunoscute) formează un sistem de ecuații determinat, care, prin rezolvare, furnizează valorile parametrilor.
Fiecare tip de problemă necesită propria sa funcție model și propriile derivate ale acestei funcții.