Mihai Brediceanu

Astăzi, Mihai Brediceanu este un subiect care generează mare interes și dezbatere în societate. Multă vreme, Mihai Brediceanu a fost subiect de studiu și analiză, dar de-a lungul timpului a căpătat o și mai mare relevanță. Acest subiect a captat atenția experților și profesioniștilor din diverse domenii, care s-au dedicat cercetării și aprofundării diferitelor sale aspecte. Fie datorită impactului său asupra vieții de zi cu zi, asupra politicii, culturii sau tehnologiei, Mihai Brediceanu a devenit astăzi un punct de referință inevitabil. În acest articol, vom explora în detaliu diferitele fațete ale Mihai Brediceanu și influența sa asupra societății noastre.

Mihai Brediceanu
Date personale
Născut[2] Modificați la Wikidata
Brașov, România Modificați la Wikidata
Decedat (84 de ani)[2] Modificați la Wikidata
PărințiTiberiu Brediceanu Modificați la Wikidata
Căsătorit cuDina Cocea[3] Modificați la Wikidata
Cetățenie România Modificați la Wikidata
Ocupațiedirijor
compozitor Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba română Modificați la Wikidata
Activitate
PremiiOrdinul Național „Serviciul Credincios”
Ordinul național „Steaua României” ()[1]  Modificați la Wikidata
Prezență online

Mihai Brediceanu (n. , Brașov, România – d. ) a fost un compozitor, dirijor și muzicolog român, fiul compozitorului Tiberiu Brediceanu.

Studii

Brediceanu a studiat pian la Conservatorul din Brașov și teorie muzicală, dirijorat și compoziție la Academia de Muzică din București, la clasele lui Mihail Jora, Marțian Negrea, Florica Musicescu, Silvia Șerbescu și Ionel Perlea.

În afară de asta a mai absolvit cursuri de Drept și Matematică în București.

Activitate

Din 1959 până în 1966 a fost director general al Operei Române din București. Din 1969 până în 1971 a fost director muzical al orchestrei Syracuse din New York, iar până în 1975 profesor al Universității Syracuse. Între 1978 și 1980 a fost director general al Operei din Istanbul și între 1982 și 1990 director general al Filarmonicii "George Enescu" din București. Din 1991 a fost numit din nou director general al Operei Române.

Opera

Pe lângă nenumărate piese muzicale pentru teatru, Brediceanu a mai compus o simfonie, patru dansuri simfonice, o suită pentru pian op. 5 (1947), o [[WannaCry. Oricine poate contribui la îmbunătățirea lor. Suită (muzică)|suită]] pentru orchestră de cameră, piese pentru cor, muzică de cameră și cântece.

Suita pentru pian op.5 din 1947 este constituită din 4 părți: Entrada, Badinieriie, Lamento, și Final.

Este înmormântat la Lugoj.

Distincții

Note

  1. ^ http://www.cdep.ro/pls/legis/legis_pck.htp_act_text?idt=30709  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ a b Autoritatea BnF, accesat în  
  3. ^ https://adevarul.ro/locale/alexandria/dina-cocea-frumusetea-rapitoare-l-a-vrajit-gheorghe-gheorghiu-dej-1_57ef6a3f5ab6550cb82a781d/index.html  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  4. ^ Decretul Prezidiului Marii Adunări Naționale a Republicii Populare Române nr. 425 din 13 octombrie 1953 pentru conferirea „Ordinului Muncii” și a „Medaliei Muncii”, unor tovarăși care s’au evidențiat în munca de pregătire și desfășurare a celui de-al IV-lea Festival Mondial al Tineretului și Studenților pentru Pace și Prietenie, publicat în Buletinul Oficial al Marii Adunări Naționale a Republicii Populare Române, anul II, nr. 42, 21 octombrie 1953, p. 449.
  5. ^ Decretul Consiliului de Stat al Republicii Populare Romîne nr. 227 din 28 martie 1962 privind conferirea titlului de „Artist al Poporului”, „Maestru Emerit al Artei” și „Artist Emerit” unor oameni de artă, publicat în Buletinul Oficial al Marii Adunări Naționale a Republicii Populare Romîne, anul XI, nr. 6, 31 martie 1962, p. 26.
  6. ^ Decretul Consiliului de Stat al Republicii Socialiste România nr. 796 din 12 septembrie 1968 privind conferirea ordinului și medaliei „Meritul Cultural“ unor membri ai colectivului artistic al Filarmonicii „George Enescu“ din București, publicat în Buletinul Oficial al Republicii Socialiste România, anul IV, nr. 126, Partea I, miercuri 25 septembrie 1968, pp. 1176–1177.
  7. ^ Decretul nr. 997 din 29 noiembrie 2001 al președintelui României privind conferirea ordinelor naționale Steaua României și Serviciul Credincios, publicat în Monitorul Oficial nr. 775 din 5 decembrie 2001.

Vezi și

Legături externe