Mihail Lupașcu

În lumea de astăzi, Mihail Lupașcu este un subiect care a captat atenția oamenilor de toate vârstele și interesele. Fie datorită relevanței sale în societatea actuală, a impactului său asupra istoriei sau a influenței sale asupra culturii populare, Mihail Lupașcu a devenit un punct de interes pentru mulți. De-a lungul anilor, a generat dezbateri, cercetări și opinii contradictorii, ducând la un interes mai mare pentru înțelegerea dimensiunilor și consecințelor sale. În acest articol, vom explora în detaliu Mihail Lupașcu și importanța sa în lumea de astăzi, oferind o perspectivă completă și obiectivă asupra acestui subiect foarte relevant.

Mihail Lupașcu
Date personale
Născut27 august 1928
Cuizăuca, județul Orhei, Regatul României
Decedat21 iunie 2016
Chisinau
Cetățenie Republica Moldova Modificați la Wikidata
Ocupațieom de știință
politician Modificați la Wikidata
Vicepreședinte al Academiei de Științe a Republicii Moldova
În funcție
1990 – 1995
Al 9-lea Președinte al Sovietului Suprem al RSS Moldovenești
În funcție
29 martie 1985 – 12 iulie 1986
Precedat dePavel Boțu
Succedat deIon C. Ciobanu
Vicepreședinte al Academiei de Științe a RSS Moldovenești
În funcție
1978 – 1986

Premiivezi Premii și decorații
Partid politicPartidul Comunist al Moldovei
Alma materInstitutul Agricol din Chișinău

Mihail Lupașcu (n. , Cuizăuca, raionul Rezina, Republica Moldova – d. , Chișinău, Republica Moldova) a fost un botanist moldovean, care a fost ales ca membru titular al Academiei de Științe a Moldovei. (?) Membru PCUS din 1953.

A absolvit Institutul Agricol la Chișinău și s-a specializat la Grădina Botanică a AȘM-ului. Profesor la Institutul Agricol din Chișinău, apoi director la Institutul Moldovenesc de Cercetări Științifice în domeniul Culturilor de Câmp din Bălți și director general al A.S.P.-ului. Selecția, organizată ca bază acestuia. A fost ministru al agriculturii din Moldova, deputat al Sovietului Suprem al Moldovei, președinte al Sovietului Suprem al Moldovei. Deputat în Parlamentul R.M. din partea Partidului Democrat Agrar al Moldovei. Din 2004, este cercetător științific principal la Institutul de Microbiologie si Biotehnologie al A.Ș.M.-ului.

În perioadele 1978-1986 și 1990-1995 a îndeplinit funcția de vicepreședinte al Academiei de Științe a Moldovei.

Lucrări

  • „Техническиеи кормовые культуры” (Culturi tehnice furajere, 1976);
  • „Люцерна” (Lucernă, 1988);
  • „Agricultura Moldovei și ameliorarea ei ecologică” (1996);
  • „Agricultura ecologică și producerea furajelor în Republica Moldova”(1998);
  • „Lucerna: importanța ecologica și furajeră” (2004).

Premii și decorații

A fost distins cu titlurile de Om Emerit, laureat al Premiului de Stat al Republicii Moldova și al Premiului "Gheorghe Ionescu-Șișesti" (România). Este decorat cu 2 ordine Insigna de Onoare, cu Ordinul "Drapelul Roșu de Muncă", Ordinul "Lenin", Ordinul Republicii. Membru și vicepreședinte al A.Ș.M.-ului. Membru al Academiei Agricole a Federației Ruse. Membru de onoare al Academiei Agricole și Silvice din România și al Academiei Central-Europene pentru Științe si Arte.

Legături externe