Minamoto no Yoshiie

În lumea de astăzi, Minamoto no Yoshiie a devenit un subiect de interes și dezbatere în diverse domenii. De la politică și economie la sănătate și divertisment, Minamoto no Yoshiie a captat atenția a milioane de oameni din întreaga lume. Cu un impact care cuprinde multiple aspecte ale societății, Minamoto no Yoshiie continuă să genereze controverse și reflecție. În acest articol, vom explora diferitele fațete ale Minamoto no Yoshiie și influența sa asupra vieții de zi cu zi, analizând relevanța sa în contextul actual și posibilele repercusiuni pe viitor. De asemenea, vom examina diverse perspective și opinii despre Minamoto no Yoshiie, cu scopul de a trasa o panoramă completă care să ne permită să înțelegem amploarea și sensul acesteia în societatea contemporană.

"Legenda samuraiului" Hiroaki Sato

Minamoto No Yoshiie (源 義 家; 1039 - 4 august 1106), de asemenea cunoscut și sub numele de Hachimantarō, a fost un samurai al clanului Minamoto , la sfârșitul perioadei Heian și Chinjufu-shōgun (comandantul șef al apărării Regiunii Nordice).

Fiind Primul fiu al lui Minamoto no Yoriyoshi, [1] s-a dovedit vrednic în luptă pentru clanul Abe în războiul Zenkunen (Războiul Timpuriu de Nouă Ani) și clanul Kiyohara în războiul Gosannen (ulterior, în războiul de trei ani). Ulterior, el a devenit simbolul îndemânării și vitejiei samurailor. [2]

Războiul Zenkunen

Minamoto no Yoshiie tinând un evantai japonez de război care are un simbol japonez al discului de soare

În 1050, Abe no Yoritokiie a încredințat postul lui de Chinjufu-shōgun, așa cum practica clanul Abe de mai multe generații; el a fost comandantul principal al apărării Regiunii Nordice Honshū împotriva poporului natal Ezo (Ainu). Cu toate acestea, Yoritoki a comandat întreaga regiune, neîncredințând guvernatorul oficial orice fel putere adevărată. Drept urmare, tatăl lui Yoshiie a fost numit atât shogun chinjufu, cât și guvernator, iar Yoshiie a călătorit înspre regiunea din nord alături de el pentru a rezolva situația.

Campania împotriva clanului Abe a durat douăsprezece ani (nouă propriu-ziși și trei ani de armistiții).

Yoshiie a luptat alături de tatăl său în majoritatea luptelor, inclusiv a bătăliei de la Kawasaki și a Asediului din Kuriyagawa .

Abe no Yoritoki a murit în 1057, când fiul său, Abe no Sadato, a fost nevoit sa ia controlul asupra forțelor tatălui său.

Primul fiu al lui Yoriyoshi, Hachimantarō, a mers direct, de-a lungul râului Koromo, și a strigat: „Domnule, vă arătați spatele inamicului! Nu vă e rușine? Întoarceți-vă un minut, am ceva de spus.

Când Sadato s-a întors, Yoshiie a spus:

Koromo no tate wa hokorobinikeri ("Castelul Koromo a fost distrus" sau, alternativ, "Urzicile hainii dumneata s-au desfăcut". )

Sadato și-a relaxat oarecum frâiele și, întorcându-și capul cu tot cu coif, a răspuns cu:

Toshi o heishi ito no midare no kurushisa ni ("De-a lungul anilor, firele sale s-au încurcat, iar acest lucru mă îndurera ". )

Auzind acest lucru, Yoshiie a îndepărtat săgeata pe care o pregătise pentru a trage și s-a întors în tabăra sa. În mijlocul unei bătălii atât de sălbatice, asta a fost un lucru gentil de făcut. [3]

Yoshiie s-a întors la Kyoto la începutul anului 1063 cu șefii lui Abe no Sadato și cu mulți alții. [4]

Ca urmare a îndemânării sale nemaivăzute în luptă, acesta a câștigat numele de Hachimantarō, referindu-se la acesta ca fiind fiul lui Hachiman, zeul războiului. [5]

În anul următor, Yoshiie a luat mai mulți adepți ai lui Abe, pe care i-a făcut ucenici ai săi.

Războiul ulterior, de trei ani

Războiul ulterior, de trei ani

Douăzeci de ani mai târziu, Yoshiie a fost iar comandantul șef într-un alt conflict important din perioada Heian. Începând cu 1083, acesta a luptat cu familia Kiyohara, care luptase împreunca cu el și de tatăl său împotriva lui Abe, dar care, de atunci, s-au dovedit a fi conducători deficitari pentru provinciile din nord. [4]

Numit guvernator al provinciei Mutsu în 1083, Yoshiie a luat problema în propriile brate, fără niciun ordin de la Curtea Imperială, aceea de a aduce pace și ordine în regiune. O serie de dispute între Kiyohara no Masahira, Narihira și Iehira asupra conducerii clanului au condus la mijloace violente.

Au apărut o serie de lupte și discuții aprinse între forțele lui Yoshiie și cele ale diferitelor sub-clasele clanului Kiyohara. Totul a izbucnit în 1087, la sediul din Kanazawa. Yoshiie, împreună cu frații săi mai mici: Minamoto no Yoshimitsu și Fujiwara Kiyohira, au atacat liniile frontului ale lui Kiyohara no Iehira și a unchiul lor Kiyohara no Takahira .

După multe luni de dispute și încăierări eșuate, sediului i-a fost dat foc, iar Kiyohara învinși; Takahira și Iehira au fost uciși. Forțele Minamoto au suferit de asemenea pierderi mari și se spune că Yoshiie a fost un lider deosebit de priceput, păstrând moralul ridicat și disciplină în rândul soldaților.

Bătrânețea

"Yoshiiye s-a întors la Kyoto, unde el și tovarășii săi și-au reluat posturile militare în comanda Gărzilor Palatului și a Escortelor Suveranului."

Singura dramă ce a avut loc a fost când fiul său cel mai mare, Yoshichika a fost alungat la Sanuki .

Evadând la Izumo, Yoshichika a început o revoltă careia i-a fost pus capat de generalul Taira Masamori în 1108, tatăl lui Taira no Tadamori . [2] :254–255

Familie

  • Tatăl: Minamoto no Yoriyoshi (源 頼 義, 988–1075)
  • Mama: fiica lui Taira no Naokata (平直 方 の 娘)
    • Soția: fiica lui Fujiwara no Aritsuna (藤原 有 綱 の 娘)
      • Al treilea fiu: Minamoto no Yoshitada (源 義忠, 1083–1109)
      • Fiul: Minamoto no Yoshikuni (源 義 国, 1091–1155)
    • Soția: fiica lui Minamoto no Takanaga (源 隆 長 の 娘)
      • Al doilea fiu: Minamoto no Yoshichika (源 義 親,? –1108)
    • Mama necunoscuta:
      • Primul fiu: Minamoto no Yoshimune (源 義 宗,? -? )
      • Al 6-lea fiu: Minamoto no Yoshitoki (源 義 時,? -? )
      • Al 7-lea fiu: Minamoto no Yoshitaka (源 義隆,? –1160)
      • Fiică: soția prințului imperial Sukehito (輔仁 親王 室), fiul împăratului Go-Sanjo .
      • Fiică: soția lui Minamoto no Shigeto (源 重 遠 室)

Vezi de asemenea

Referințe

  1. ^ Sato, Hiroaki (). Legends of the Samurai. Overlook Duckworth. pp. 74–75. ISBN 9781590207307. 
  2. ^ a b Sansom, George (). A history of Japan to 1334. Stanford University Press. pp. 249–251. ISBN 0804705232. 
  3. ^ „Heian Period”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  4. ^ a b Turnbull, Stephen (). The Samurai, A Military History. MacMillan Publishing Co., Inc. p. 22-24. ISBN 0026205408. 
  5. ^ Turnbull, Stephen (). The Samurai Sourcebook. Cassell & Co. p. 199. ISBN 1854095234. 

Linkuri Externe