Minaret

În lumea modernă, Minaret a devenit un subiect de mare relevanță și interes pentru un spectru larg al societății. Fie pentru impactul său asupra sănătății, economiei, mediului sau culturii, Minaret a captat atenția experților și a cetățenilor deopotrivă. Pe măsură ce trecem în secolul 21, importanța înțelegerii și abordării Minaret devine din ce în ce mai presantă. Acest articol încearcă să exploreze diferitele fațete ale Minaret, analizând cauzele, consecințele și posibilele soluții ale acestuia. Printr-o abordare multidisciplinară, își propune să facă lumină asupra unei probleme care nu numai că ne afectează viața la nivel individual, ci are și repercusiuni la scară largă asupra societății în ansamblu.

Marea Moschee din Constanța cu minaretul său
Minaretul din Eger

Minaret (în arabă منارة; transliterat: ar-manāra) este un turn înalt alipit unei moschei, amenajat în partea superioară cu un foișor sau cu un balcon, de unde preoții musulmani (muezinii) anunță ora rugăciunii și cheamă credincioșii la rugăciune.[1]

Etimologie

Din arabul “manarat” ( منارة, مئذنة), cu sensul de “loc de iluminat”, “far”, termenul a fost preluat atât în turcă (minare)[2] cât și în franceză.

Construcție

Minaretul este un turn de moschee construit, în mod tradițional, din piatră sau din cărămidă.[2] (Minaretul Marii Moschei din Constanța este din beton armat).

Utilitate

Muezinul se urcă în balconul de lângă vârful minaretului de unde, cu o voce puternică, cheamă pe credincioși la rugăciune în zilele de vineri și de sărbători.[2]

Note

  1. ^ Minaret” la DEX online
  2. ^ a b c „Vocabular de termeni islamici”. Arhivat din original la . Accesat în .