Acest articol analizează importanța Mucus în societatea actuală. Mucus a fost subiect de interes și dezbatere de zeci de ani, iar influența sa se extinde în toate domeniile vieții. De la începuturile sale, Mucus a jucat un rol fundamental în modul în care oamenii se relaționează între ei, în dezvoltarea culturii și în evoluția tehnologiei. De-a lungul istoriei, Mucus a fost subiect de studiu în diverse discipline, de la psihologie la economie, iar relevanța sa este evidentă în modul în care ne influențează viața în fiecare zi. În acest articol, vor fi explorate numeroasele fațete ale Mucus și va fi analizată influența acestuia asupra lumii contemporane.
Mucusul este o secreție apoasă produsă de către membranele mucoase. Este produs de obicei de celulele glandelor mucoase, deși poate proveni și din glande mixte, care conțin atât celule seroase, cât și mucoase. Este un coloid vâscos care conține săruri anorganice, enzime cu efect antimicrobian (cum ar fi lizozimul), imunoglobuline (în special IgA) și glicoproteine (cum ar fi lactoferina[1] și mucina, care sunt produse de celulele calciforme din membranele mucoase și glandele submucoase). Mucusul are rolul de a proteja celulele epiteliale din căptușeala sistemelor respirator, digestiv și urogenital, precum și structurile din sistemele vizual și auditiv de ciuperci, bacterii[2] și virusuri patogene. Cea mai mare parte a mucusului din organism este produs în tractul gastrointestinal.
Amfibienii, peștii, melcii, limacșii și alte nevertebrate produc, de asemenea, mucus extern din epiderma lor, ca protecție împotriva agenților patogeni, pentru a ajuta la mișcare și pentru a căptuși branhiile peștilor. Plantele produc o substanță similară numită mucilagiu, care este biosintetizat și de unele microorganisme.[3]