Nausicaa

În articolul de astăzi vom vorbi despre Nausicaa, un subiect fascinant și intrigant care a captat atenția oamenilor de toate vârstele și din diferite părți ale lumii. Nausicaa a fost subiect de dezbatere și analiză și a generat un interes considerabil în societatea contemporană. Pe parcursul acestui articol, vom explora diferitele aspecte ale Nausicaa, de la originea și evoluția sa până la impactul său asupra vieții de zi cu zi a oamenilor. Mai mult, vom analiza relevanța acesteia în contextul actual și vom discuta posibilele implicații viitoare ale Nausicaa. Ești gata să te cufunzi în această lume fascinantă? Atunci alăturați-vă nouă în această călătorie de descoperire și învățare!

Acest articol se referă la Nausicaa. Pentru alte sensuri, vedeți Nausicaa (dezambiguizare).
Nausicaa
Date personale
PărințiAlcinoos[1][2][3][4]
Arete[2] Modificați la Wikidata
Căsătorită cuTelemah Modificați la Wikidata
CopiiPersepolis]
Ptoliporthus]
Poliporthes] Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Pieter Lastman, Ulise și Nausicaa, ulei pe pânză, 1619, Alte Pinakothek, München

În mitologia greacă, Nausicaa (în greaca veche: Ναυσικάα, transliterat: Nausikáa), fiica lui Alcinoos și a Aretei, era o prințesă feaciană.

În „Odiseea”

Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

Nausicaa este unul din personajele din Odiseea de Homer, în care este menționată îndeosebi în cântul VI, într-una din cele mai memorabile scene ale epopeii. Zeița Minerva[5] / Pallas-Athena i-a apărut în vis sub înfățișarea uneia din prietenele sale, îndemnând-o să meargă să-și spele lenjeria pentru a-și pregăti nunta. Prin urmare, Nausicaa, însoțită de suita sa, s-a dus la un fluviu vecin; după ce au terminat de spălat, ele s-au jucat cu mingea, iar strigătele lor l-au trezit pe Ulise, eșuat nu departe de acel loc, după naufragiul navei sale. Gol, murdar și flămând, eroul hotărăște să se manifeste:

„Deci el rosti cuvânt dibaci și dulce: «Te rog, domniță, în genunchi. Ești zână / Ori nemuritoare? Dacă tu ești una / Din cele care locuiesc Olimpul, / Eu după stat și față și făptură / Te-asemăn foarte cu-a lui Joe fiică / Diana. Iar de ești o muritoare / De pe pământ, ferice sunt de trei ori / Părintele-ți și maica-ta și frații!»[6]
—(VI, 201-209)
Nausicaa și servitoarele sale jucându-se cu mingea, ilustrație de John Flaxman pentru Odiseea, 1810.

Nausicaa l-a luat pe Ulise în grija sa, veghind la primenirea lui, dându-i haine și de mâncare. Apoi ea l-a condus la tatăl său. Acesta i-a propus lui Ulise chiar mâna fiicei sale (VII, 401-408); însă Ulise a preferat să plece cât mai curând spre Itaca, unde-l așteptau soția sa, Penelopa, și fiul său, Telemah.

Nausicaa apare apoi, într-un scurt pasaj, în cântul VIII, unde își ia adio de la Ulise:

„«Străine, / Fii sănătos! Și când te-i duce-n țară, / Să nu mă uiți, că-ntâi și-ntâi tu mie / Îmi datorești răsplată pentru viață». [6]
—(VIII, 631-634)

Potrivit lui Dictys din Creta și lui Aristotel, Nausicaa s-a căsătorit apoi cu Telemah, fiul lui Ulise și al Penelopei, cu care are un copil numit „Peseptolis” sau „Ptoliporthos”.

Reprezentări în literatura postantică

  • Goethe a conceput un proiect de tragedie Nausicaa rămas neterminat.
  • Jules Lemaître a pus în scenă o întâlnire între Nausicaa și Telemah (1905).
  • În Ulysses de James Joyce, capitolul 13 este ecoul întâlnirii dintre Ulise și Nausicaa (de altfel, întitulat „Nausicaa”, înainte de versiunea finală în care Joyce a înlăturat titlurile capitolelor).
  • În piesa lui Aimé Césaire, Une Tempête (după piesa cu același titlu a lui Shakespeare, Furtuna), Ferdinand face referire la naufragiul lui Ulise și vede în Miranda pe propria sa „Nausicaa”.
  • Scriitorul german Karl Mickel a reluat și el mitul în 1967, în piesa „Nausikaa”. Această reinterpretare i-a permis să ofere o reflecție asupra stării Germaniei din acea epocă, fără să atragă prea mult atenția cenzurii comuniste.

În muzică

În pictură

Întâlnirea dintre Ulise și Nausicaa din Odiseea a devenit un subiect comun în pictură începând cu Renașterea.

Benzi desenate, manga

Instituții publice

În 1991, Nausicaá, centrul național al mării, de la Boulogne-sur-Mer în Franța, a împrumutat numele prințesei feaciene.

În astronomie

Note

  1. ^ RSKD / Alcinous]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  2. ^ a b Q51306780  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  3. ^ RSKD / Nausicaa]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  4. ^ EB-11 / Nausicaa]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  5. ^ În traducerea datorată lui George Murnu, numele zeiței este Minerva.
  6. ^ a b Homer, Odiseea, În romînește de G. Murnu.
  7. ^ Hayao Miyazaki, Nausicaä de la vallée du vent, t.1, Glénat, 2000, troisième de couverture.
  8. ^ În românește: „Nausicaa - Cealaltă Odisee”.

Izvoare

Bibliografie

  • Louise Bruit-Zaidman, « Le Temps des jeunes filles dans la cité grecque : Nausicaa, Phrasikleia, Timareta et les autres », în Clio 4 (1996) Citiți online.


Legături externe