Nașterea Venerei (pictură de Botticelli)

Nașterea Venerei (pictură de Botticelli) este un subiect care a captat atenția a milioane de oameni din întreaga lume. Importanța și relevanța sa a devenit evidentă de-a lungul timpului, devenind un punct de referință pentru discuții, cercetări și dezbateri. Acest articol încearcă să facă lumină asupra diferitelor aspecte legate de Nașterea Venerei (pictură de Botticelli), cu scopul de a oferi cititorilor o viziune mai largă și mai completă asupra acestui subiect. Vom analiza impactul acestuia asupra societății, evoluția sa de-a lungul anilor și influența sa în diverse domenii. În plus, vom explora diferite perspective și opinii pentru a oferi o viziune holistică asupra Nașterea Venerei (pictură de Botticelli) și pentru a promova o înțelegere mai profundă a importanței sale în lumea de astăzi.

Nașterea zeiței Venus
Descriere generală
ArtistSandro Botticelli
Datare1484
MaterialeTempera slabă pe pânză de in
Genpictură mitologică
nud  Modificați la Wikidata
Dimensiuni172,5 × 278,5 cm
AmplasareGaleria Uffizi, Florența
ColecțieGaleria Uffizi[1]  Modificați la Wikidata
Curent artisticRenașterea
Early Renaissance][2]  Modificați la Wikidata

Nașterea Venerei (Afroditei) (în italiană: Nascita di Venere ) este o pictură realizată de Sandro Botticelli în anul 1484, aflată la Galeria Uffizi, Florența. Este o reprezentare a zeiței Venus, născută din spuma mării, ca femeie matură (numită Venus Anadyomene).

Ca model i-a servit și în această pictură frumoasa italiană Simonetta Vespucci.

Legenda nașterii zeiței

Detaliu: chipul Venerei.

Potrivit legendei mitologice zeița Venus (Afrodita) s-ar fi născut în locul numit „Petra tou Romiou“ („Piatra Romanului“) pe țărmul sudic al insulei Cipru, unde sunt așa-numitele „Stâncile Afroditei”. În acest loc unde ar fi căzut în apa mării înspumate organele genitale ale zeului Uranus, amputate de fiul său, Cronos. Din ele s-ar fi născut, in valurile mării învolburate, zeița dragostei Venus (Afrodita).

Legenda constituie tema mai multor tablouri pictate de artiști renumiți.

Diverse

Acest tablou are două mici greșeli anatomice: gâtul prea lung și piciorul stâng prea umflat ale lui Venus.

Bibliografie

Referințe

  1. ^ https://www.uffizi.it/opere/nascita-di-venere  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ Make Lists, Not War, accesat în iunie 2020 

Legături externe