Necroză

Subiectul Necroză este o problemă care a generat un mare interes și dezbatere în ultima vreme. Odată cu progresul tehnologiei și schimbările din societate, Necroză a devenit un aspect crucial care afectează diferite domenii ale vieții noastre. La nivel personal, profesional, social și politic, importanța lui Necroză este incontestabilă. În acest articol vom explora diferite aspecte legate de Necroză, analizând impactul și relevanța acestuia în diverse contexte. De la origine până la evoluție, prin implicațiile și posibilele consecințe, această temă nu lasă pe nimeni indiferent. În plus, vom încerca să facem lumină asupra posibilelor soluții sau abordări care pot fi adoptate împotriva Necroză, cu scopul de a oferi o viziune globală și completă asupra acestei probleme atât de relevante astăzi.

Principalele modificări structurale pe care le suferă celulele în cazul necrozei și al apoptozei

Necroza (din greacă veche: νέκρωσις, nékrōsis, „moarte”) este moartea unei celule din cadrul unui țesut viu, în urma unui proces de autoliză.[1] Necroza poate fi indusă ca urmare a unor factori externi, precum este o infecție, un traumatism sau prezența unor toxine, care duc la digestia neregulată a componentelor celulare. În contrast, apoptoza este un proces fiziologic de moarte celulară programată, cu efecte benefice asupra organismului, iar necroza nu este benefică și aproape de fiecare date poate fi fatală.[2]

Moartea celulară cauzată de necroză diferă de moartea celulară programată prin faptul că are loc pierderea integrității membranei celulare și o eliberare masivă și necontrolată a produșilor de moarte celulară în spațiul extracelular.[1]

Note

  1. ^ a b Proskuryakov SY, Konoplyannikov AG, Gabai VL (). „Necrosis: a specific form of programmed cell death?”. Exp. Cell Res. 283 (1): 1–16. doi:10.1016/S0014-4827(02)00027-7. PMID 12565815. 
  2. ^ Kasper DL, Zaleznik DF (). „Gas gangrene, antibiotic associated colitis, and other Clostridial infections”. În Stone RM. Harrison's principles of internal medicine self-assessment and board review (ed. 15th). New York: McGraw-Hill, Medical Pub. Division. pp. 922–927. ISBN 978-0071386784.