Nilul Albastru

Astăzi, Nilul Albastru este un subiect de mare relevanță și interes pentru un spectru larg de public. Importanța lui Nilul Albastru a devenit din ce în ce mai importantă în sfera socială, culturală, academică și științifică, generând dezbateri și reflecții în jurul implicațiilor și repercusiunilor sale. Din diferite perspective și abordări, au fost abordate diverse aspecte legate de Nilul Albastru, originile, evoluția și impactul său asupra societății actuale. În acest articol, ne vom adânci în lumea interesantă a lui Nilul Albastru, explorând diferitele sale dimensiuni și analizând relevanța sa în contextul actual.

Nilul Albastru
Date geografice
Bazin hidrograficbassin du Nil]  Modificați la Wikidata
EmisarNil  Modificați la Wikidata
Date hidrologice
Lungimea cursului de apă1.783 km  Modificați la Wikidata
Date generale
Țări traversateEtiopia
Sudan  Modificați la Wikidata
AfluențiBeles River], Didessa River], Bashilo River], Rahad River], Dinder River], Dabus River], Guder River], Gulla], Jamma River], Muger River], Walaqa River]  Modificați la Wikidata

Nilul Albastru (în amharică ጥቁር አባይ; în arabă النيل الأزرق) este un râu originar din Lacul Tana din Etiopia. Curge aproximativ 1.450 km (900 mi) prin Etiopia și Sudan. Împreună cu Nilul Alb, este unul dintre cei doi afluenți majori ai Nilului, și furnizează aproximativ 80% din apa din Nil în timpul sezonului ploios. Pe râu s-a construit hidrocentrala Marele Baraj Etiopian al Renașterii.

Curs

Distanța râului de la izvor până la confluența sa a fost raportată ca fiind între 1.460 kilometri (910 mi) și 1.600 kilometri (990 mi). Această incertitudine ar putea rezulta din faptul că râul curge printr-o serie de chei practic impenetrabile tăiate în Highlands etiopian la o adâncime de 1500 m — o adâncime comparabilă cu cea a Marelui Canion a Râului Colorado în Statele Unite. Conform materialelor publicate de Agenția Centrală de Statistică, Nilul Albastru are o lungime totală de 1.450 kilometri (900 mi), din care 800 kilometri (500 mi) se află în interiorul Etiopiei.[1]

Note

  1. ^ "Climate, 2008 National Statistics (Abstract)" Arhivat în , la Wayback Machine., Table A.1. Central Statistical Agency website (accessed 26 December 2009)

Legături externe

Materiale media legate de Nilul Albastru la Wikimedia Commons