Noiembrie

În lumea de astăzi, Noiembrie a devenit un subiect de mare relevanță și interes pentru un spectru larg al societății. De la apariția sa, Noiembrie a captat atenția academicilor, experților, profesioniștilor și publicului larg, generând dezbateri intense și discuții nesfârșite în jurul implicațiilor, aplicațiilor și consecințelor sale. Fie datorită impactului său asupra tehnologiei, economiei, culturii sau politicii, Noiembrie continuă să fie obiect de studiu și analiză, stârnind un interes din ce în ce mai mare și atrăgând atenția diferiților actori și sectoare. În acest articol, vom explora diferitele fațete ale Noiembrie, provocările, oportunitățile și posibilele repercusiuni ale acestuia, cu scopul de a arunca lumină asupra importanței sale și de a contribui la înțelegerea sferei și semnificației sale astăzi.


 noiembrie 2024 
LMaMiJVSD
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Noiembrie în Les Très Riches Heures du duc de Berry

Noiembrie este 11-a lună a anului în calendarul gregorian și una dintre cele patru luni gregoriene cu o durată de 30 de zile.

Noiembrie începe (astrologic) cu soarele în semnul Scorpionului și sfârșește în semnul Săgetătorului. Din punct de vedere astronomic, luna noiembrie începe cu soarele în constelația Balanței, trece prin Scorpion și se sfârșește cu soarele în constelația Ophiuchus.

Numele lunii noiembrie (latină: Novembris) vine de la cuvântul latinesc novem, nouă, pentru că luna noiembrie era a noua lună în calendarul roman.

Grecii numeau luna noiembrie Maimakterion. În limba română, luna noiembrie se numește popular și brumar. Este timpul brumei, sunt însămânțate toate grânele de toamnă și totul este gata pentru iernat.

Noiembrie începe în aceeași zi a săptămânii ca și martie în fiecare an și ca februarie cu excepția anilor bisecți.

I.L.Caragiale spunea în Calendar despre luna noiembrie: „Monșerii fac ce fac și se împaltonează până în călcâie. Dispar cele 16 ziare cotidiane precum și una veche. Opinia publică regretă abonamentele plătite înainte.”

Referințe