Olympus Mons

În zilele noastre, Olympus Mons a devenit un subiect de mare interes și dezbatere în diferite domenii. Atât în ​​societate, cât și în domeniul academic, Olympus Mons a generat o serie de emoții și opinii amestecate care au declanșat discuții și reflecții nesfârșite. De aceea este relevant să dedicăm timp și spațiu pentru a explora și analiza în profunzime impactul și implicațiile pe care Olympus Mons le are asupra vieții noastre. În acest articol, vom aprofunda diferitele aspecte legate de Olympus Mons, examinând originile, evoluția, consecințele și posibilele soluții ale acestuia. De asemenea, vom aborda diferitele perspective și poziții din jurul lui Olympus Mons, pentru a ne extinde înțelegerea acestui subiect complex și semnificativ.

Olympus Mons

Olympus Mons sur Mars, le plus grand volcan et la plus haute montagne du Système Solaire.
Altitudine21.229 m[1]  Modificați la Wikidata
Coordonate18°39′N 226°12′E ({{PAGENAME}}) / 18.65°N 226.2°E
Hartă

Olympus Mons (latină pentru „Muntele Olimp”) este cel mai mare vulcan și munte cunoscut din Sistemul solar.

Descriere

Este situat pe planeta Marte la aproximativ 18°N 133°V ({{PAGENAME}}) / 18°N 133°V. Este de trei ori mai înalt decât Munții Himalaya cu vârful Everest. Încă din secolul al 19-lea - cu mult înainte ca sondele spațiale să confirme că este un munte - Olympus Mons a fost considerat de astronomi un efect de albedo pe care l-au numit Nix Olympica ("Zăpezile Olimpului"), deși a fost suspectat a fi un munte[2]. Vulcanul are o înălțime de aproape 22 km și acoperă o suprafața de aproape 300.000 km². Alba Mons, la nord-est de Olympus Mons, este de aproximativ 19 ori mai mare ca suprafață, dar are doar o treime din înălțimea lui Olympus. Pele, cel mai mare vulcan cunoscut de pe Io, este, de asemenea, mult mai mare, de aproximativ 4 ori suprafața, dar este considerabil mai plat.

Două cratere de impact de pe Olympus Mons au primit nume provizorii din partea UAI. Acestea sunt craterul Karzok (18°25′N 228°05′E) cu diametrul de 15,6 kilometri și craterul Pangboche (17°10′N 226°25′E) cu diametrul de 10,4 kilometri.[3]

Vezi și

Legături externe

Note

Galerie de imagini