În lumea de astăzi, Osul trapez a devenit un subiect de mare importanță și interes pentru o mare varietate de oameni. Fie că vorbim despre viața de zi cu zi a unei persoane, despre un subiect actual sau despre un eveniment istoric, este imposibil să ignorăm relevanța și influența pe care Osul trapez o are asupra vieții noastre. În acest articol, vom explora în detaliu diferitele aspecte legate de Osul trapez, analizând impactul acestuia asupra societății, evoluția sa în timp și implicațiile pe care le are pentru viitor. De la importanța sa la nivel personal până la influența sa la nivel global, Osul trapez este un subiect care merită atenția și reflecția noastră.
Trapezul (în galben) văzut pe fața palmară (anterioară) a mâinii stângiTrapezul (în galben) văzut pe fața dorsală (posterioară) a mâinii stângiTrapezul (în roșu) mâinii stângi
Trapezul sau osul trapez (Os trapezium) este primul și cel mai lateral os al rândului distal (al doilea) al oaselor carpului și se află distal de scafoid. Se articulează cu scafoidul, trapezoidul, metacarpienele I, II.
Prezintă trei fețe articulare (superioară, inferioară, medială) și trei nearticulare (laterală, palmară, dorsală) caracteristică a oaselor cap de rând.
Fața superioară (proximală) articulară este ușor concavă și triunghiulară și se articulează cu scafoidul (Os scaphoideum).
Fața inferioară (distală) articulară este cea mai caracteristică, are formă de șa și se articulează cu fața corespunzătoare a bazei primului metacarpian; forma de șa imprimă anumite caracteristici mișcărilor metacarpianului I și policelui.
Fața laterală (radială) este nearticulară.
Fața medială (ulnară) articulară are două fațete concave despărțite printr-o creastă: fațeta superioară, mai mare, se articulează medial și superior cu trapezoidul (Os trapezoideum), iar fațeta inferioară, mai mică, se articulează medial și inferior cu baza metacarpianului II.
Fața palmară (anterioară) nearticulară prezintă un șanț vertical prin care trece tendonul mușchiului flexor radial al carpului (Musculus flexor carpi radialis). Lateral de acest șanț se află o proeminență osoasă mică, tuberculul trapezului sau tuberculul osului trapez (Tuberculum ossis trapezii). Pe acest tubercul se inseră lateral retinaculul flexorilor (Retinaculum flexorum) și își are originea mușchiul opozant al policelui (Musculus opponens pollicis), capul superficial al mușchiului flexor scurt al policelui (Caput superficiale musculi flexoris pollicis brevis) și primul mușchi interosos palmar (Musculus interosseus palmaris).
Fața dorsală (posterioară) este nearticulară.
Trapezul se palpează în fundul tabacherei anatomice (Fovea radialis).
Bibliografie
Tratat elementar de anatomie descriptivă și topografică (cu aplicațiuni medico-chirurgicale) de Victor Papilian. Ediția III-a. Vol. I. Generalități, osteologie, artrologie, miologie. Sibiu, editura "Dacia Traiana" S. A. 1942
Victor Papilian. Anatomia omului. Volumul I – Aparatul locomotor. Ediția a XI-a, revizuită integral de prof. univ. dr. Ion Albu. Editura ALL, 2006
Z. Iagnov, E. Repciuc, I. G. Russu. Anatomia omului. Aparatul locomotor. Editura Medicală. București. 1962