În zilele noastre, PL/SQL este un subiect pe buzele tuturor. De la apariția sa și până în prezent, PL/SQL a fost subiect de dezbateri, controverse și analize în diferite domenii. Impactul său asupra societății, politicii, economiei și culturii este incontestabil, iar relevanța sa crește doar pe măsură ce trece timpul. În acest articol, vom explora diferitele aspecte legate de PL/SQL, de la origini până la implicațiile pe care le are asupra vieții de zi cu zi. Prin analize aprofundate și obiective, vom căuta să facem lumină asupra acestui fenomen și să înțelegem adevărata sa amploare.
PL/SQL (Procedural Language/Structured Query Language) este un limbaj procedural creat de Oracle. PL/SQL permite ca manipularea datelor și procedurile de interogare din SQL să fie incluse în blocuri stucturate. Sintaxa generală a PL/SQL seamană cu cea din Ada sau Pascal.
PL/SQL este disponibil în Oracle Database (începând cu versiunea 7), TimesTen in-memory database (de la versiunea 11.2.1), și IBM DB2 (începând cu versiunea 9.7).[1]
Toate programele P/SQL sunt compuse din blocuri care pot fi complet separate sau imbricate. Structura unui bloc poate fi obținută combinând subprograme, pachete, blocuri imbricate. Forma generală a unui bloc este:
DECLARE
secțiunea declarativă
BEGIN
secțiunea executabilă
EXCEPTION
secțiunea pentru tratarea excepțiilor
END;
Secțiunea declarativă începe cu instrucțiunea DECLARE și este opțională; ea poate conține declarații pentru toate variabilele, constantele, cursoarele și erorile definite de utilizator la care se face referință în secțiunea executabilă sau chiar în cea declarativă. De asemenea, pot fi declarate subprograme locale care sunt vizibile doar în blocul respectiv.
Secțiunea executabilă începe cu instrucțiunea BEGIN. În cazul în care o variabilă este folosită în această secțiune, și nu a fost declarată în secțiunea declarativă, compilatorul va genera o eroare. Ultima secțiune, este cea care tratează o eroare ce apare în secțiunea anterioară. Acestă zonă începe cu instrucțiunea EXCEPTION.