Parohie (biserică)

În zilele noastre, Parohie (biserică) a devenit un subiect de mare relevanță și interes în societatea de astăzi. De la apariția sa, Parohie (biserică) a stârnit dezbateri, controverse și reflecții în diferite domenii și sectoare. Impactul său nu se limitează doar la aspectul social, ci a generat și repercusiuni la nivel politic, economic și cultural. În acest articol, vom explora diferitele fațete și dimensiuni ale Parohie (biserică), analizând evoluția sa în timp și influența sa asupra realității noastre actuale. Aprofundând în diferitele sale aspecte, vom încerca să înțelegem cuprinzător semnificația acesteia și rolul pe care îl joacă în societatea modernă.

Pentru alte sensuri, vedeți Parohie (dezambiguizare).

O parohie este cea mai mică subdiviziune ecleziastică din structura administrativă a unei biserici creștine. Parohiile constituie diviziunile eparhiei (diocezei).

Etimologie și utilizare

Termenul parohie a fost prima dată folosit în limba engleză, la sfârșitul anilor 1300, provenind cuvântul paroisse din en franceza veche, ca varietate a termenului din latină paroecia,[1] conform latinizării din limba greacă veche παροικία, transliterat: paroikia, „călătorind într-o țară străină”,[2] la rândul său πάροικος (paroikos), „locuind aparte, străin, călător”,[3] care este un cuvânt compus din παρά (pará), „alături, aproape” [4] și οἶκος οἶκος (oîkos), „casă”.[5]

Parohii diferențiate

Referințe

  1. ^ paroecia, Charlton T. Lewis, Charles Short, A Latin Dictionary, on Perseus
  2. ^ παροικία, Henry George Liddell, Robert Scott, A Greek-English Lexicon, on Perseus
  3. ^ πάροικος, Henry George Liddell, Robert Scott, A Greek-English Lexicon, on Perseus
  4. ^ παρά, Henry George Liddell, Robert Scott, A Greek-English Lexicon, on Perseus
  5. ^ οἶκος Arhivat în , la Wayback Machine., Henry George Liddell, Robert Scott, A Greek-English Lexicon, on Perseus

Legături externe