Peștera lui Micula

În acest articol, vom explora lumea interesantă a lui Peștera lui Micula. Fie că ești expert în domeniu sau pur și simplu cauți informații pe această temă, aici vei găsi tot ce trebuie să știi. De la origine și până la impactul actual asupra societății, prin diferitele perspective și opinii pe această temă, vom analiza în profunzime fiecare aspect relevant al Peștera lui Micula. Pregătește-te să te cufunzi într-o călătorie fascinantă și să descoperi toate secretele și curiozitățile care înconjoară Peștera lui Micula.

Peștera lui Micula
Categoria IV IUCN (Arie de management pentru habitat/specie)
Harta locului unde se află Peștera lui Micula
Harta locului unde se află Peștera lui Micula
Localizarea rezervației pe harta țării
PozițiaJudețul Bihor
 România
Cel mai apropiat orașVașcău

Giulești (sat)
Coordonate46°32′03″N 22°34′26″E () / 46.53417°N 22.57389°E[1]
Suprafață0,10 ha
Lungime7,32 km
Înființare1981, declarat în 2000

Peștera lui Micula (monument al naturii) este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a III-a IUCN (monument al naturii), arie protejata de interes speologic, situată în județul Bihor, pe teritoriul administrativ al comunei Pietroasa, satul Giulești.

Aria protejata cu o suprafață de 0,10 ha,[2] este inclusă în Parcul Natural Apuseni și reprezintă o peșteră (cavernă) cu mai multe săli (Sala Mare, Sala Mică, Sala Macrameelor, Sala Cascadei, Sala Iadului), galerii (Galeria Minunilor, Valea Perlelor), cu concrețiuni (stalactite și stalagmite, coloane, cristale, ghirlande) și un lac subteran (Lacul Rozelor) pe care plutește un mineral de carbonat de calciu (calcit).

Vezi și

Note

  1. ^ Google Earth
  2. ^ Eunis.eea.eu - Peștera lui Micula, accesat 9 ianuarie 2012