În acest articol, vom aborda subiectul Polinom Laurent din diferite perspective, cu scopul de a aprofunda în importanța și relevanța sa astăzi. Polinom Laurent este un subiect care a trezit un interes din ce în ce mai mare în diverse sectoare și o analiză detaliată poate face lumină asupra numeroaselor sale fațete. Pe parcursul următoarelor rânduri, vom explora diferitele aspecte ale Polinom Laurent, prezentând diferite opinii și abordări care vor permite cititorului să înțeleagă pe deplin complexitatea și semnificația acestui subiect. Printr-o abordare multidisciplinară, vom aprofunda în consecințele și provocările pe care le pune Polinom Laurent, oferind astfel o viziune cuprinzătoare care va contribui la cunoașterea și înțelegerea acestui fenomen.
În matematică un polinom Laurent (numit după Pierre Alphonse Laurent) într-o variabilă pe un corp este o combinație liniară de puteri pozitive și negative ale variabilei cu coeficienți în Polinoamele Laurent din X formează un inel notat cu [1] Ele diferă de polinoamele obișnuite prin faptul că pot avea termeni de grad negativ. Construcția polinoamelor Laurent poate fi repetată, conducând la inelul polinoamelor Laurent cu mai multe variabile. Polinoamele Laurent sunt de o importanță deosebită în studiul funcțiilor de mai multe variabile complexe.
Un polinom Laurent cu coeficienți într-un corp F este o expresie de forma
unde X este o variabilă formală, indicele de însumare k este un număr întreg (nu neapărat pozitiv) și doar un număr finit de coeficienți pk sunt diferiți de zero. Două polinoame Laurent sunt egale dacă coeficienții lor sunt egali. Astfel de expresii pot fi adunate, înmulțite și readuse la aceeași formă prin reducerea termenilor similari. Formulele pentru adunare și înmulțire sunt exact aceleași ca și la polinoamele obișnuite, cu singura diferență că atât puterile pozitive, cât și cele negative ale lui X pot fi prezente:
și
Deoarece doar un număr finit de coeficienți ai și bj sunt diferiți de zero, toate sumele efective au doar un număr finit de termeni, prin urmare sunt polinoame Laurent.