În acest articol, vom explora lumea fascinantă a lui Politica Sloveniei, care și-a pus amprenta asupra istoriei, culturii și societății. Politica Sloveniei a fost subiect de dezbateri, studii și interpretări de-a lungul anilor, trezind curiozitatea și interesul celor care se cufundă în universul său. Cu o relevanță care transcende barierele timpului, Politica Sloveniei continuă să fie un subiect de discuție și reflecție astăzi. Prin acest articol, vom aprofunda în diferitele aspecte din jurul Politica Sloveniei, analizând impactul și semnificația acestuia în diverse domenii.
Slovenia este republică parlamentară, cu o democrație multipartită.
Președintele sloven este ales prin vot universal pentru un mandat de 5 ani. Conform constituției, el poate avea două mandate, după care nu mai are voie să candideze.
Parlamentul Sloven este bicameral. Adunarea Națională, Državni zbor, este alcătuită din 90 de scaune dintre care două sunt rezervate reprezentanților minorității maghiare și a celei italiene. Consiliul Național, Državni svet, este alcătuit din 40 de scaune și reprezintă interesele economice, sociale și profesionale de la nivel local. Alegerile parlamentare se țin la fiecare patru ani.