Portal:Primul Război Mondial

În articolul de astăzi vom pătrunde în lumea interesantă a lui Portal:Primul Război Mondial. Indiferent dacă cauți informații despre această persoană, subiect sau întâlnire, fie că vrei doar să-ți aprofundezi cunoștințele, acest articol are tot ce ai nevoie. În următoarele câteva rânduri, vom explora în detaliu cele mai relevante aspecte ale Portal:Primul Război Mondial, de la origini până la relevanța sa astăzi. Indiferent de nivelul tău de cunoștințe despre Portal:Primul Război Mondial, aici vei găsi informații utile și detaliate care te vor ajuta să înțelegi mai bine acest subiect. Fără mai mult, haideți să ne aruncăm în universul fascinant al lui Portal:Primul Război Mondial!


modificare 

Portal Primul Război Mondial

Soldați români
Soldați români
Ofițeri români
Ofițeri români

Războiul cel Mare, Războiul Națiunilor, re-numit, în timpul celui de Al Doilea Război Mondial, Primul Război Mondial, a fost un conflict militar de dimensiuni mondiale. Cronologic, evenimentele s-au desfășurat astfel: în 28 iunie 1914 Imperiul Austro-Ungar a atacat Serbia (în 23 iulie 1914 Austro-Ungaria a dat un ultimatum, apreciat ca inacceptabil pentru un stat suveran, Serbiei - considerată responsabilă pentru atentatul de la Sarajevo, din 28 iunie 1914); în 30 iulie 1914, Rusia, susținând Serbia, decretează mobilizarea generală; în replică, Germania, aliata Austro-Ungariei, declară, la 1 august 1914, război Rusiei și, apoi, o zi mai târziu, la 3 august 1914, Franței; la 4 august 1914 Germania a invadat Belgia, iar Anglia și dominioanele sale au declarat război Germaniei (5 august 1914) ; la rândul său, Austro-Ungaria declară război Rusiei (6 august 1914), iar Serbia, Germaniei (6 august 1914); Franța declară război Austro-Ungariei (11 august 1914), urmată de Anglia (12 august 1914); la 23 august 1914, Japonia declară război Germaniei (prin acest act, conflictul european devine mondial); Turcia declară, la 12 noiembrie 1914, război Triplei Înțelegeri; în 23 mai 1915, Italia declară război Austro-Ungariei; în 16 august 1916, România a intrat în război alături de Tripla Înțelegere (Antanta), iar la 6 martie 1917 și Statele Unite ale Americii intră în război împotriva Puterilor Centrale. În 11 noiembrie 1918, la ora 05.00 s-a semnat actul de armistițiu și, astfel, la ora 11.00 dimineața, războiul a luat sfârșit. Combatanții războiului au fost Antanta și Puterile Centrale. Nici un conflict anterior nu a implicat un număr atât de mare de militari și nu a implicat atâtea părți pe câmpul de luptă. În final, acest război a devenit al doilea conflict pe lista celor mai sângeroase conflicte notate de istorie (după Rebeliunea de la Taiping). Douăzeci de ani mai târziu, însă, cel de-al Doilea Război Mondial va face și mai multe victime.

modificare 

Articolul săptămânii

Poster de propagandă britanic legat de intrarea României în război

Campania românească a fost parte a campaniei din Balcani a primului război mondial, ale cărei acțiuni au fost purtate pe teritoriul României, între armatele aliate ale Regatului Român și Imperiului Rus pe de-o parte și armatele Puterilor Centrale pe de altă parte.

România era condusă de regele Carol I de Hohenzollern din 1866. Pentru o perioadă îndelungată mai înainte de declanșarea primului război mondial, România a fost un aliat al Austro-Ungariei. În conformitate cu termenii alianței dintre cele două state, România era obligată să intre în război numai dacă aliatul austro-ungar era atacat. Când a izbucnit războiul, România a considerat că Austria a fost statul care a declanșat războiul și, prin urmare, Bucureștiul nu era obligat să se alăture efortului de război al aliatului său. În cele din urmă, România s-a alăturat celor care luptau împotriva Puterilor Centrale.

România și-a negociat cu grijă condițiile pentru intrarea în război de partea Aliaților. Astfel, Bucureștiul cerea recunoașterea drepturilor României asupra teritoriului Transilvaniei, care fusese încorporat în Regatul Ungariei în 1867 (Vedeți și: Istoria Transilvaniei ).

Citește mai mult...

modificare 

Articole de calitate

Articol de calitateCampania din Balcani a avut loc în timpul Primului Război Mondial (28 iulie 191429 septembrie 1918); acțiunile de pe acest teatru de luptă s-au desfășurat în Peninsula Balcanică, inclusiv România.

Pe fronturile din Balcani s-au confruntat forțele Antantei (sârbe, muntenegrene, elene, franceze, britanice, italiene, române — din 1916 — și ruse) cu cele ale Puterilor Centrale (austro-ungare, germane, otomane și bulgare).

Luptele din Balcani pot fi împărțite în mai multe campanii: Campania din Serbia (iulie 1914 – noiembrie 1915), Campania din Macedonia (noiembrie 1915 - septembrie 1918) și Campania din România (august 1916 - decembrie 1917). În istoriografia rusă, Campania din România este considerată ca parte a luptelor de pe frontul de răsărit, în timp ce istoricii occidentali o încadrează ca parte a luptelor din Balcani.

Frontul din Balcani a acoperit un teritoriu foarte mare din Peninsula Balcanică. S-au dus lupte pe teritoriile Serbiei, Muntenegrului, Greciei, Albaniei, Bulgariei și României.

Luptele în Balcani au început odată cu declarația de război a Austro-Ungariei împotriva Regatului Serbiei și Muntenegrului. Campania trupelor austro-ungare din 1914 s-a dovedit un eșec, ele nereușind să înfrângă rezistența trupelor sârbești. Spre sfârșitul anului 1914, frontul din Balcani se stabilizase, transformându-se într-un război de tranșee. În toamna anului 1915, forțele combinate germano-austriece au atacat cu putere armata sârbă epuizată după luptele grele de până atunci. În plus, alături de armatele austro-ungare și germane intraseră în luptă ca aliați și forțele bulgare, care au declanșat o ofensivă împotriva Serbiei dinspre est. În acest timp însă, la Salonic fuseseră debarcate însă trupe anglo-franceze. Trupele sârbe au fost nevoite să se retragă în Albania, de unde au fost evacuate pe insula Corfu. După ocuparea completă a Serbiei și Muntenegrului de către Puterile Centrale, trupele sârbe și muntenegrene s-au alăturat celor ale Antantei din Salonic, care au deschis luptele pe nou front, frontul din Macedonia.

citește mai mult...

modificare 

Lucruri pe care le poți face

De creat și îmbunătățit articolele din seria:


modificare 

Imaginea săptămânii

modificare 

Filmul săptămânii

modificare 

Categorii

modificare 

Știați că...

modificare 

WikiProiecte

Proiect:Istorie
Proiect:Istorie
Proiect:Primul Război Mondial
Proiect:Primul Război Mondial
Proiect:Al Doilea Război Mondial
Proiect:Al Doilea Război Mondial
Istorie Primul Război Mondial Al Doilea Război Mondial
modificare 

WikiProiecte

modificare 

Alte Portale

Curăță memoria cache