Următorul articol va aborda problema Prima expoziție universală, care a devenit relevantă în ultimii ani. De la apariția sa, Prima expoziție universală a trezit un mare interes în rândul experților și al publicului larg, generând dezbateri și reflecții asupra importanței și impactului său în diferite domenii. Prima expoziție universală a devenit un subiect de studiu și discuții în diverse domenii, fie în știință, tehnologie, istorie, politică, cultură, printre altele. Pe parcursul acestui articol vor fi analizate diferite aspecte legate de Prima expoziție universală, pentru a oferi o viziune cuprinzătoare și amplă asupra semnificației și implicațiilor sale.
Prima expoziție universală (denumită atunci Marea Expoziție a Lucrărilor de Industrie a tuturor națiunilor, din engleză The Great Exhibition of the Works of Industry of all Nations, sau Marea Expoziție, denumită uneori Crystal Palace Exhibition cu referire la Palatul de Cristal, structura temporară în care a avut loc) a fost o expoziție internațională care a avut loc în Hyde Park, Londra, în perioada 1 mai - 15 octombrie 1851. Acesta a fost prima dintr-o serie de expoziții World's Fair ale culturii și industriei, care aveau să devină o caracteristică populară a secolului al XIX-lea.
Prima expoziție universală a fost organizată de către Henry Cole și Prințul Albert, soțul monarhului în funcție, Regina Victoria. Aici au fost numeroase figuri notabile ale timpului, printre care Charles Darwin, membri ai casei regale de Orléans sau scriitorii Charlotte Brontë, Lewis Carroll și George Eliot.
Țara Românească a fost prezentă cu o serie modestă de produse agricole și industriale. Moldova a trimis mostre agricole autohtone, tipărituri și litografii, (printre care și o hartă a ținuturilor locuite de românii din afara Moldovei și un atlas lingvistic).[1].
Predecesor: (nu a existat) |
Expoziții mondiale 1851 |
Succesor: Exposition Universelle |