Acest articol va aborda subiectul Procesarea semnalelor, care este de mare relevanță astăzi. Procesarea semnalelor a captat atenția multora datorită impactului său asupra diferitelor aspecte ale societății, culturii și lumii în general. De-a lungul anilor, a existat un interes și dezbatere tot mai mare în jurul Procesarea semnalelor, ceea ce a condus la studii și cercetări suplimentare pe acest subiect. Acest articol va analiza diferite perspective, date și opinii pentru a oferi o privire de ansamblu amplă și completă a Procesarea semnalelor.
Procesarea semnalelor constă în analiza și interpretarea semnalelor. Pentru analiză se folosesc tehnici ca filtrare, amplificare, modulație. Pentru procesare se folosesc rezultate din teoria informației, statistică etc.
Semnalele pot proveni din surse diverse: semnale audio, procesarea imaginilor, semnale biologice (de ex. EKG, puls) și altele. Totuși, majoritatea sunt semnale electrice sau au devenit electrice cu ajutorul captatorilor și transductorilor (microfoane, retine, senzori termici, optici, de presiune, de poziție, de viteză, și, în general, senzori pentru toate mărimile fizice sau chimice).
După natura semnalului: