În acest articol, vom pătrunde în lumea captivantă a lui Radio pirat, un subiect care a captivat atenția multor oameni de-a lungul istoriei. De la origini și până în prezent, Radio pirat a fost subiect de studiu, dezbatere și interes de către experți și fani. În acest sens, vom explora diferitele fațete ale Radio pirat, impactul său asupra societății și diferitele perspective care s-au dezvoltat în jurul său. Fără îndoială, Radio pirat este un subiect care nu lasă pe nimeni indiferent și care merită să fie analizat în profunzime.
Radio pirat este denumirea dată unui post de radiodifuziune ce transmite fără permisiune sau prin alte canale legale suprapuse cu frecvențele acestora.
Legislația cu privire radio-urile pirat variază foarte mult de la o țară la alta. În S.U.A. și în mai multe state europene, termenul descrie, de obicei, semnale de difuzare a programelor radio fără licența FM, AM sau unde scurte.
Se pot distinge trei tipuri de radio-uri pirat:
În prezent, radio pe internet cu transmisia prin streaming audio, a devenit pentru mulți potențiali clienți o alternativă ușoară pentru operarea unui post de radio pirat de înaltă frecvență. În Europa, Olanda, Belgia și Danemarca se numără printre țările cele mai tolerante față de radio-urile pirat, atât timp cât acestea nu provoacă interferențe cu serviciile oficiale de radiodifuziune.
În România există, ca și în mai multe țări, posturi de radio pirat. În 1992 se lansează primul post radio pirat din România. După 1989, în special în București, fenomenul a cunoscut o oarecare amploare. [2], însă numărul acestor posturi de radio s-a diminuat mult.[3] [4]