Radu Muntean

În lumea de astăzi, Radu Muntean a devenit un subiect de mare interes și relevanță pentru societate. Aflarea mai multe despre Radu Muntean ne permite să înțelegem mai bine impactul acestuia asupra vieților noastre și asupra lumii din jurul nostru. În acest articol vom explora diferite aspecte legate de Radu Muntean, de la istoria și evoluția sa, până la aplicațiile sale practice în viața de zi cu zi. În plus, vom analiza modul în care Radu Muntean a influențat diferite domenii și sectoare și rolul său în viitor. Nu contează dacă sunteți un expert în domeniu sau dacă doriți doar să aflați mai multe despre acesta, acest articol vă va oferi o prezentare generală completă și actualizată a Radu Muntean.

Radu Muntean
Date personale
Născut (53 de ani)[1][2] Modificați la Wikidata
București, România[3] Modificați la Wikidata
Cetățenie România Modificați la Wikidata
Ocupațieregizor de film
scenarist
scenarist Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba română Modificați la Wikidata
Prezență online

Radu Muntean (n. 8 iunie 1971, București) este un scenarist și regizor român de lung-metraj.

Biografie

Radu Muntean a absolvit în 1994 Academia de Teatru și Film, secția Regie Film. În perioada facultății, colaborează cu operatorul Tudor Lucaciu și cu Fundația Arte Vizuale (FAV) a lui Vivi Drăgan Vasile. Apare filmul documentar Și ei sunt ai noștri care obține premii la DaKINO și Costinești. Realizează trei filme documentare pentru FAV: Lindenfeld - 1994, două premii DaKINO, unul la Astra Sibiu și premiul pentru film documentar al UCIN, Alerta și Viața e-n altă parte - obține Premiul Consiliului Europei la Festivalul "VideoArt" de la Locarno.[4] Din 1996 până în prezent, a regizat peste 400 de spoturi publicitare și a câștigat peste 40 de premii naționale și internaționale la festivaluri de publicitate.

În 1999 a fost lector universitar la Universitatea Media, Facultatea de Regie Film. Lung-metrajul său de debut, Furia, a primit Premiul pentru debut din partea UCIN. Cel de-al doilea lung-metraj, Hârtia va fi albastră, a deschis Competiția internațională a Festivalului de la Locarno. Cel de-al treilea film, Boogie, a fost selectat pentru Quinzaine de Realisateurs, Cannes, 2008, pentru Karlovy Vary, Mar del Plata.

Filmografie

Regizor

Filme de scurtmetraj și documentare

  • Și ei sunt ai noștri (1992), documentar
  • Ea (1994), scurt-metraj
  • Lindenfeld (1994), documentar
  • Tragica poveste de dragoste a celor doi (1996), scurt-metraj
  • Viața e în altă parte (1996), documentar
  • Vorbitor (2011)[5], documentar

Scenarist

Actor

Note

  1. ^ Katalog der Deutschen Nationalbibliothek, accesat în  
  2. ^ Radu Muntean, Filmportal.de, accesat în  
  3. ^ „Radu Muntean”, Freebase Data Dumps  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  4. ^ Fulger, Mihai. "Noul val" în cinematografia românească. Editura Grup Editorial Art, Bucureşti, 2006. p. 102. 
  5. ^ Radu Muntean, regizor: „Am făcut un film despre iubire la închisoare, nu despre vină sau crimă“, 17 decembrie 2011, Ana Maria Onisei, Adevărul, accesat la 19 ianuarie 2011

Legături externe

Interviuri