Reka Szabo

În articolul de astăzi vom vorbi despre Reka Szabo, un subiect care a căpătat o mare relevanță în ultimii ani și care interesează un număr mare de oameni. Reka Szabo este un subiect care a generat dezbateri și a fost subiect de studiu și cercetare, deoarece impactul său acoperă diferite zone ale societății. De la origine până la evoluție, Reka Szabo a captat atenția experților și fanilor, care caută să-i înțeleagă complexitatea și influența asupra vieții noastre de zi cu zi. Pe parcursul acestui articol vom explora cele mai relevante aspecte ale Reka Szabo, precum și importanța sa în diferite domenii ale vieții moderne. Alăturați-vă nouă și descoperiți tot ce trebuie să știți despre Reka Szabo!

Reka Szabo
Nume completReka Zsofia Lazăr-Szabo
Născut(ă) (58 de ani)
Brașov, România
Loc de reședințăDormagen, Germania
Înălțime1,68 m
Greutate58 kg
Țară România
Armăfloretă
Mânădreptace
ClubCS Tractorul Brașov
CS Progresul București
CSA Steaua București
TSV Bayer Dormagen

Reka Zsofia Lazăr-Szabo (n. , Brașov, România) este o scrimeră română, specializată pe floretă. A fost laureată cu argint pe echipe la Atlanta 1996 și cu bronz pe echipe la Barcelona 1992. A fost campioană mondială în 1994 atât la individual, cât și la echipe, și campioană europeană la individual în 1995.

Carieră

Reka Lázár a început să practice scrima la vârsta de 7 ani la CS Tractorul cu antrenorul Bogdan Pincovici, apoi Vlad Șerban. La vârsta de 12 ani a câștigat primul ei campionat național.

În anul 1989 a câștigat Cupa României și a intrat la lotul olimpic de seniori.[1] În același an a participat la primul ei turneu internațional la proba de Cupa Mondială de la Minsk pentru juniori. S-a clasat în primele 16 locuri la prima participare la Campionatul Mondial pentru juniori, la Sankt Petersburg. În anul următor, în 1985, a ajuns în finală la Campionatul Mondial pentru juniori de la Arnhem și s-a mulțumit cu argintul. A devenit campioană mondială junioară în 1986 la Stuttgart.[1] La vârsta de 21 de ani a participat la Jocurile Olimpice din 1988 de la Seul, unde s-a clasat pe locul 21.

În anul 1999 s-a căsătorit cu sabrerul Vilmoș Szabo, laureat cu bronz pe echipe la Jocurile Olimpice din 1984. Alături de Claudia Grigorescu, Elisabeta Tufan, Laura Badea și Roxana Dumitrescu, Lazăr-Szabo a cucerit medalia de bronz pe echipe la Jocurile Olimpice din 1984 de la Los Angeles.

În anul următor ea și soțul ei s-au mutat în Germania. Amândoi au devenit antrenori de scrimă la clubul TSV Bayer Dormagen, unde ea s-a legitimat și ca sportivă.[2] A urcat pe cea mai înaltă treaptă a podiumului, atât la individual, cât și la echipe, la Campionatul Mondial din 1994 de la Atena. Doi ani mai târziu, a câștigat medalia de argint pe echipe la Jocurile Olimpice din 1996 de la Barcelona.

În anul 2004, după 21 de ani în lotul național, Lazăr-Szabo s-a retras din competiție, fiindcă nu a putut sa-se califice la ediția olimpica de la Atena.[3] Fiul ei cel mare, Matyas, născut în 1991, este și el un scrimer. El fac parte din lotul Germaniei de sabie, cu care a devenit campion mondial în 2014. Ea a renunțat la cariera de antrenor după nașterea celui de-al doilea fiul, Marc.[3]

În anul 2000 i s-a conferit Crucea Națională „Serviciul Credincios”, clasa a II-a.[4] În anul 2013 a fost selecționată în Hall of Fame-ul Federației Internaționale de Scrimă.[2]

Referințe

  1. ^ a b Dan Vintilă (). „Reka Szabo–Lazăr și cele 13 medalii internaționale”. Bună Ziua Brașov. 
  2. ^ a b Daniel Remeș (). „ProSport vă prezintă românii din hall of fame-ul Federației Internaționale de Scrimă”. ProSport. 
  3. ^ a b „Szabo International”. Gazeta Sporturilor. . 
  4. ^ DECRET nr. 563 din 1 decembrie 2000, MONITORUL OFICIAL nr. 668 din 16 decembrie 2000

Legături externe