Revoluția Mexicană

În articolul următor, va fi explorată lumea fascinantă a lui Revoluția Mexicană, care a captat atenția și interesul oamenilor de pretutindeni. De la impactul său asupra societății și până la relevanța sa în mediul academic, Revoluția Mexicană a generat discuții pasionate și a inspirat numeroase investigații. De-a lungul anilor, Revoluția Mexicană a evoluat și a lăsat o amprentă de neșters în istorie, jucând un rol crucial în diverse aspecte ale vieții de zi cu zi. Printr-o analiză detaliată, importanța și impactul lui Revoluția Mexicană vor fi examinate, oferind o viziune unică și perspicace asupra acestui subiect foarte relevant.

Revoluția Mexicană

Informații generale
Perioadă Modificați la Wikidata
LocMexic
Beligeranți
Pancho VillaEmiliano ZapataFrancisco I. Madero

Revoluția Mexicană (în spaniolă Revolución Mexicana) din 1910-1917 (uneori data de sfârșit este considerată a fi 1920)[1] este o perioadă din istoria Mexicului în care a avut loc un război civil în această țară.[2] A început ca o revoltă împotriva dictaturii lui Porfirio Díaz și s-a încheiat cu adoptarea unei noi constituții. Pierderile în rândul populației din timpul războiului civil, potrivit diferitelor surse, variază de la 500 de mii la 2 milioane de oameni, în condițiile în care populația țării în 1910 era de 15 milioane de oameni.

Istoricii au împărțit această perioadă în patru etape. Prima etapă (noiembrie 1910 - mai 1911) a constat în răsturnarea dictaturii lui Porfirio Diaz. Proprietarii liberali și antreprenorii, muncitorii și țăranii au acționat ca un front unit sub conducerea politică a liderilor democratici liberali. În a doua etapă a revoluției (mai 1911 - februarie 1913), democrații liberali au fost la putere, dar lipsa de unitate între forțele revoluționare a dus la o lovitură contrarevoluționară. A treia etapă (februarie 1913 - iulie 1914) a constat în restabilirea regimului constituțional. Revoluționarii au acționat din nou ca un front unit, în timp ce rolul maselor țărănești a crescut.

Războiul civil dintre țărănimea revoluționară și liberalii moderați (iulie 1914 - februarie 1917) a fost ultima -a patra etapă- a revoluției. Aripa moderată a revoluționarilor a câștigat, dar masele largi au jucat un rol decisiv în revoluție, influențând dezvoltarea ulterioară a țării.[3]

Note

  1. ^ en Revoluția Mexicană
  2. ^ Alan Knight, Mexican Revolution: Interpretations in Encyclopedia of Mexico, vol. 2, p. 873. Chicago: Fitzroy Dearborn 1997.
  3. ^ John Tutino, From Insurrection to Revolution: Social Bases of Agrarian Violence, 1750–1940. Princeton: Princeton University Press 1986, p. 327.