Astăzi, Rezistivitate electrică rămâne un subiect relevant și de interes pentru o mare varietate de oameni. Odată cu progresul tehnologiei și globalizarea, Rezistivitate electrică a devenit un punct central de discuție în diferite domenii. Atât la nivel personal, cât și profesional, oamenii continuă să caute informații, sfaturi și opinii despre Rezistivitate electrică. Pe măsură ce societatea evoluează, la fel evoluează și felul în care Rezistivitate electrică ne influențează viețile. Prin urmare, este important să explorăm în detaliu diferitele aspecte legate de Rezistivitate electrică, pentru a înțelege influența acestuia asupra vieții noastre de zi cu zi și asupra lumii din jurul nostru.
Rezistivitatea electrică este mărimea ce caracterizeză comportarea distinctă a materialelor, sub acțiunea unui curent electric. Rezistivitatea este proprietatea specifică a unui anumit material de a se opune trecerii unui curent electric prin el. Se ia în considerare materialul omogen, de dimensiune dată și un timp de solicitare și la un curent electric fix. Rezistivitatea este caracteristică fiecărui tip de material și stă la baza calculării rezistenței electrice a diferitelor corpuri făcute din materialul respectiv.
Rezistivitatea electrică a unui material, notată cu ρ (rho), este redată de formula:
(formulă dedusă din :)
unde
Din această formulă derivă o alta, cu un caracter practic, o formulă care ne ajută să calculăm suprafața secțiunii unui conductor destinat transportului de energie electrică:
S = (ρ x m x L)/(v x U²)
unde
În general, o încărcare de 7 - 10 A/mm² a cablurilor de transport, poate fi acceptată în practică.