În acest articol, vom explora în profunzime subiectul Roy Jay Glauber, un subiect care a captat atenția multor oameni în ultima vreme. _Var1 este un concept intrigant care a generat dezbateri și discuții în diverse domenii, de la mediul academic până la lumea divertismentului. Pe parcursul acestui articol, vom examina diferitele fațete ale Roy Jay Glauber, dezvăluind semnificația, implicațiile și impactul său asupra societății moderne. Printr-o analiză detaliată și riguroasă, vom aprofunda în complexitatea Roy Jay Glauber, oferind o viziune cuprinzătoare și multidisciplinară care permite cititorilor noștri să înțeleagă în detaliu acest fenomen.
Roy Jay Glauber (n. , New York City, New York, SUA – d. , Massachusetts, SUA) a fost un fizician american, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în 2005 pentru contribuția sa la teoria cuantică a coerenței optice.[20]Glauber a primit jumătate din premiu, cealaltă fiind acordată lui John Hall și Theodor Hänsch.[20]
S-a născut la 1 septembrie 1925 la New York, ca fiu al Feliciei (Fox) Emanuel B. Glauber[21]. A absolvit în anul 1941 Scoala superioară de științe de la Bronx și a continuat cu studiile la Universitatea Harvard, de unde peste un an a fost recrutat să lucreze în cadrul proiectului Manhatten, la Los Alamos, unde având doar 18 ani era cel mai tânăr cercetător. A fost implicat în calculul masei critice a bombei atomice. După doi ani a revenit la Harvard, unde și-a luat bacalaureatul în anul 1946, îar în anul 1949 doctoratul sub conducerea lui Julian Schwinger. A locuit la Arlington, Massachusetts. A decedat în 26 decembrie, 2018 la Newton, Massachusetts.
Domeniile de cercetare ale lui Glauber au fost: comportamentul cuantic mecanic al pachetelor de unde capcană, interacția luminii (fotonilor) cu ioni-capcană,număratul atomilor- proprietățile statistice a fascicolelor de atomi liberi, metode algebrice în statistica Fermi, coerența și corelațiile ale atomilor Bose la pragul condensării Bose, teoria monitorizării contine ale număratului fotonilor, părecum și reacția acestora asupra sursei de fotoni, "salturile cuantice", transportul reyonant al particulelor produse în ciocniri ultra-relativiste multiple, modele de difracție multiplă a ciocnirilor proton-proton și proton-antiproton. Recent a fors preocupat de optica cuantică, adică de interacția luminii (fotonilor) cu materia la nivel microscopic.
|title=
(ajutor)
|title=
(ajutor)
|title=
(ajutor)
|titlelink=
(ajutor);
|date=
(ajutor)