În lumea de astăzi, SIRUTA a câștigat o mare relevanță în diverse domenii. Fie la nivel personal, profesional sau social, SIRUTA joacă un rol fundamental în viața oamenilor. Importanța sa se reflectă în felul în care ne influențează viața de zi cu zi, în deciziile pe care le luăm, în conversațiile pe care le avem și în acțiunile pe care le întreprindem. Prin urmare, este crucial să analizăm și să înțelegem temeinic rolul pe care SIRUTA îl are în viața noastră, precum și influența sa asupra societății în ansamblu. În acest articol, vom explora diferite aspecte ale SIRUTA și impactul acestuia în diverse domenii, pentru a face lumină asupra acestui subiect relevant și interesant.
SIRUTA (Sistemul Informatic al Registrului Unităților Teritorial - Administrative) reprezintă o clasificare utilizată de Institutul Național de Statistică (INS) pentru a înregistra Unitățile administrativ - teritoriale (UAT). Fiecare UAT este identificată unic printr-un cod numeric – SIRUTA Arhivat în , la Wayback Machine..
Registrul Unităților Teritorial - Administrative este structurat pe trei niveluri coresponzătoare următoarelor tipuri de unități teritorial - administrative:
Registrul este utilizat în probleme de statistică, fiind corelat cu codificarea NUTS (Nomenclatorul Unităților Teritoriale Statistice), utilizată în Uniunea Europeană.
Deoarece este gestionat la nivel național, registrul SIRUTA ar putea juca un rol important în sisteme interoperabile din administrația publică, și nu numai.
Registrul SIRUTA se versionează la fiecare 6 luni cu modificările legislative apărute în perioada anterioară și poate fi obținută de la INS.
Versiunea curentă este accesibilă pe pagina de web a INS Serverul Nomenclatoarelor de Interes National – SENIN Arhivat în , la Wayback Machine..