Simhat Torá

În lumea de astăzi, Simhat Torá a câștigat o importanță deosebită în diferite domenii ale vieții noastre. De la politică la tehnologie, cultură și societate, Simhat Torá a devenit un subiect de conversație și dezbatere constantă. Opiniile despre Simhat Torá variază foarte mult, demonstrând complexitatea și importanța pe care o are astăzi. Acest articol va încerca să exploreze diferite aspecte ale Simhat Torá, aprofundând în impactul și relevanța acestuia în societatea actuală. De la origini și până la influența sa asupra vieții de zi cu zi, Simhat Torá a generat un mare interes și este crucial să înțelegem acoperirea și impactul său asupra lumii contemporane.

An ebraic Calendar gregorian
5784 7 octombrie 2023
5785 25 octombrie 2024
5786 15 octombrie 2025
5787 4 octombrie 2026
5788 24 octombrie 2027
Cele cinci Cărţi lui Moise, numite Torá, scrise pe un sul de pergament denumit Sefer Torá - Cartea Torei. Simhat Torá sărbătorește încheierea ciclului anual de citire

Simhat Torá (în ebraică שִׂמְחַת תּוֹרָה, transliterat: Simhat Torah, în traducere „Bucuria Torei”) este o sărbătoare evreiască, celebrată toamna, în luna tișrei. Festivitatea marchează încheierea ciclului anual de citire a celor cinci cărți ale lui Moise - Tora. În Israel are loc în data de 22 tișrei după calendarul ebraic, coincide cu cea de-a opta zi a sărbătorii Sukkot, a Corturilor, sărbătoare biblică numită Shmini Atzeret. În comunitățile evreiești din afara Israelului, adică din „Exil” („Golá” sau Galuyot - "țări de exil") sau Diaspora, ea se sărbătorește în data de 23 tișrei, ziua care urmează celei de a opta zile de Sukkot.

În cursul sărbătorii credincioșii defilează în sinagogă, în jurul estradei de citire -Bimá - cântând și dansând cu Cartea - sulurile de Torá - în brațe.

Spre deosebire de Sukkot și Shmini Atzeret, aminitite mai sus, Simhat Tora e o sărbătoare care nu a fost stabilită în timpurile biblice, ci mai târziu, în Babilonia, de către învățații numiți „Geonim” (la singular Gaon, termen provenit de la cuvantul „geniu”). În acea perioadă, ciclul de citire a Cărților lui Moise a devenit anual, spre deosebire de vremurile mai vechi, când Tora era citită într-un ciclu mai lung de trei ani și jumătate.

Odată cu răspândirea la toți evreii a ciclului de lectură babilonean, s-a difuzat și obiceiul sărbătorii anuale de Simhat Torá.

Citirea Torei cu ocazia festivității de Simhat Torá

La Simhat Torá se citește ultima pericopă „VeZot Habrahá” וזאת הברכה din a cincea și ultima carte a Torei, cartea Dvarim (Deuteronomul). Toți membrii obștii, inclusiv copiii, au cinstea de a urca împreună la cititul Torei, de îndată ce s-a încheiat lectura pericopei VeZot Habrahá, și încep să citească prima pericopă Bereshit בראשית, cu care începe cartea Bereshit (Cartea Facerii sau a Genezei) și se reia de la capăt ciclul anual.

Bibliografie

  • Goodman, Philip. Antologia Sukkot și Simchat Torah JPS, 1988. ISBN 0-8276-0010-0
  • Yaari, A. Toldot Hag Simchat Torah. Ierusalim: Mosad Harav Kook, 1964.
  • Zinberg, Israel. Old Yiddish Literature from Its Origins to the Haskalah Period KTAV, 1975. ISBN 0-87068-465-5. On Rebecca batMeir Tikitiner's Simchat Torah poem, see p. 51ff.