În lumea de astăzi, Sistem de informații geografice a devenit un subiect de mare relevanță și interes pentru mulți oameni. Fie datorită impactului său asupra societății, a relevanței sale în istorie, fie a influenței sale asupra culturii populare, Sistem de informații geografice este un subiect care nu trece neobservat. De-a lungul anilor, Sistem de informații geografice a făcut obiectul a numeroase studii, dezbateri și analize, demonstrându-și importanța în diferite domenii. În acest articol, vom explora în continuare importanța Sistem de informații geografice și impactul său în diverse domenii, pentru a înțelege mai bine relevanța sa în lumea de astăzi.
![]() | Calitatea informațiilor sau a exprimării din acest articol sau secțiune trebuie îmbunătățită. Consultați manualul de stil și îndrumarul, apoi dați o mână de ajutor. Acest articol a fost etichetat în ianuarie 2011 |
Un sistem de informații geografice[1] (în engleză geographic information system – GIS) este un sistem utilizat pentru a crea, stoca, a analiza și a prelucra informații distribuite spațial utilizând computerele. Tehnologia GIS poate fi utilizată în diverse domenii științifice cum ar fi: managementul resurselor, studii de impact asupra mediului, cartografie, planificarea rutelor.
Specific unui sistem de informații geografice este modul de organizare a informației gestionate. Există două tipuri de informație: una grafică, care indică repartiția spațială a elementelor studiate și alta sub formă de bază de date pentru a stoca atributele asociate acestor elemente (de exemplu pentru o șosea lungimea ei, lățimea, numărul benzilor, materialul de construcție etc.).
Informația grafică poate fi de două feluri: raster sau vectorială. Grafica raster este o modalitate de reprezentare a imaginilor în aplicații software sub formă de matrice de pixeli în timp ce grafica vectorială este o metodă de reprezentare a imaginilor cu ajutorul unor primitive geometrice (puncte, segmente, poligoane), caracterizate de ecuații matematice. Specific sistemelor de informații geografice este asocierea unui sistem de coordonate geografic matricii de pixeli (la imaginile raster) sau vectorilor — procedeul poartă numele de georeferențiere. Astfel unui obiect (reprezentat fie printr-o imagine, fie printr-un vector) îi este asociată o poziție unică în sistemul informatic corespunzătoare poziției geografice din lumea reală.
Datorită informațiilor asociate graficii, sistemele de informații geografice beneficiază de toate oportunitățile de interogare pe care le oferă sistemele moderne de baze de date și în plus pot oferi ușor analize orientate pe anumite zone geografice — așa numitele hărți tematice.
Un exemplu comun de sistem de informații geografice îl reprezentă sistemele de navigație. Harta rutieră în formă vectorială este georeferențiată astfel încât sistemul de poziționare globală (în engleză global positioning system – GPS) să poată indica poziția exactă a autovehiculului. Planificarea rutei este în fapt o hartă tematică obținută în urma unei interogări spațiale (căutarea distanței celei mai scurte între două puncte) combinată cu o interogare a bazei de date asociate drumurilor din hartă astfel încât să fie respectate o serie de condiții (limitări de viteză, gabarit, sensuri de circulație, interdicții etc.).
Datorită impactului pozitiv, sistemele de informații geografice s-au dezvoltat foarte mult. Există pe piață un număr foarte mare de produse, atât ale dezvoltatorilor consacrați (ESRI, Intergraph, Autodesk, MapInfo etc.) dar și de tip Open source (Grass GIS, Quantum GIS, GVSIG, OpenJump, etc.).