Sistem de numerație pozițional

În zilele noastre, Sistem de numerație pozițional a devenit foarte relevant în zona _var2. Importanța sa a depășit granițele și a captat atenția experților în domeniu, precum și a publicului larg. Sistem de numerație pozițional a făcut obiectul a numeroase studii și investigații care încearcă să înțeleagă impactul său asupra _var3 și influența sa asupra _var4. În acest articol vom explora diferite aspecte legate de Sistem de numerație pozițional, de la originea și evoluția sa, până la implicațiile sale în societatea actuală. În plus, vom analiza relevanța acestuia în contextul _var5 și proiecția sa viitoare.

Sistem de numerație
Sistem Bază
  Unar 1
  Binar 2
  Ternar 3
  Cuaternar 4
  Cvinariu 5
  Senar 6
  Octal 8
  Zecimal 10
  Duodecimal 12
  Hexazecimal 16
  Vigesimal 20
  Hexatrigesimal 36
  Sexagesimal 60

Un sistem de numerație pozițional este un sistem de numerație în care valoarea indicată de o cifră este valoarea cifrei înmulțită cu o putere a unei constante numită bază. Ordinea puterilor bazei este succesivă, de la dreapta la stânga, cu puterea 0 la ultima cifră în cazul întregilor. Pentru valori fracționare, puterile negative ale bazei se extind la dreapta, începând de la un separator zecimal.

Exprimat mai simplu, un sistem de numerație se numește pozițional, dacă valoarea unei cifre este dată de poziția pe care aceasta o ocupă în cadrul numărului.

Cifrele folosite sunt un set de simboluri care formează o mulțime al cărei număr cardinal este egal cu baza de numerație.