Stare cuantică

În lumea de astăzi, Stare cuantică continuă să fie un subiect de mare relevanță și interes pentru societate. Fie datorită impactului său asupra economiei, influenței asupra vieții de zi cu zi sau importanței sale în sfera socială, Stare cuantică continuă să fie un punct de discuție și reflecție pentru oameni de toate vârstele și mediile. De-a lungul istoriei, Stare cuantică a jucat un rol fundamental în modul în care ne raportăm la lumea din jurul nostru, iar studiul și înțelegerea acestuia rămân fundamentale pentru înțelegerea funcționării societății de astăzi. În acest articol, vom explora diferite aspecte legate de Stare cuantică și impactul acestuia asupra diferitelor aspecte ale vieții moderne.

În mecanica cuantică, prin stare cuantică se înțelege starea unui sistem cuantic izolat. O anumită stare cuantică creează o anumită distribuție de probabilitate pentru valorile fiecărei mărimi observabil⁠(d) și fiecăreia din posibilele rezultate ale Format:Ill-wd Q907385 parametrilor și a mărimilor observabile ale sistemului.

A cunoaște starea cuantică la un moment dat sau a unui interval timp determinat din evoluția sistemului presupune epuizarea oricăror preziceri în legătură cu comportarea viitoare a sistemului.[1][2]


Generalizări matematice

Stările cuantice pot fi formulate în funcție de mărimile observabile, mai degrabă decât ca vectori ai unui spațiu vectorial. Astfel, există funcționale liniare normalizate pozitive în C*-algebră, sau uneori alte clase de algebre de observabile.

A se vedea și

Referințe

  1. ^ Lecture 2 | Quantum Entanglements, Part 1 (Stanford), Leonard Susskind on quantum state, 2006-10-02.
  2. ^ Lecture 2 | Quantum Entanglements, Part 1 (Stanford), Leonard Susskind on state of a system, classical and quantum physics, 2006-10-02.

Note

Bibliografie

Conceptul de stări cuantice, în particular cu referire la en formalismul din fizica cuantică, este descrisă în majoritatea manualelor standard.

Pentru a vedea aspectele conceptuale și o comparație cu stările clasice, a se vedea,

  • en Isham, Chris J (). Lectures on Quantum Theory: Mathematical and Structural Foundations. Imperial College Press. ISBN 978-1-86094-001-9. 

Pentru o acoperire în detaliu, a multor aspecte matematice, a se vedea,

  • en Bratteli, Ola; Robinson, Derek W (). Operator Algebras and Quantum Statistical Mechanics 1. Springer. ISBN 978-3-540-17093-8. 2nd edition.  In particular, see Sec. 2.3.

Pentru o discuție asupra stărilor cuantice mixte, a se vedea, Capitolul Doi al notelor cursului lui John Preskill's de la CalTech, Physics 219 - Caltech.

Pentru a discuta aspectele geometrice ale problemei, a se vedea,