Supercivilizație

În articolul de astăzi, vom pătrunde în lumea interesantă a lui Supercivilizație. Fie că ești expert în domeniu, fie că ai început să-l explorezi, acest articol are ceva pentru toată lumea. Vom explora cele mai relevante aspecte ale Supercivilizație, de la istoria sa până la impactul său asupra societății actuale. În plus, vom discuta despre cele mai recente tendințe și descoperiri legate de Supercivilizație, precum și despre opiniile experților în domeniu. Pregătește-te să pornești într-o călătorie fascinantă prin Supercivilizație și să descoperi tot ce are de oferit această temă. Nu rata!

Evoluția civilizației terestre

Potrivit unor cercetători, o supercivilizație (extraterestră) este o civilizație ipotetică pentru care călătoriile interstelare într-un timp rezonabil nu prezintă probleme. Însă o rasă aflată în stadiul nostru de dezvoltare nu ar putea deosebi tehnologia unei astfel de supercivilizații de magie. Conform acestei definiții civilizația umană este departe de a fi o supercivilizație.

Clasificări

În 1964 astrofizicianul rus Nicolai Kardașev a clasificat civilizațiile în funcție de cantitatea resurselor energetice consumate:

  • tipul I - civilizația folosește resursele energetice ale planetei pe care a apărut
  • tipul II - folosește de 10 miliarde de ori mai multă energie decât tipul I - prin captarea ei de la steaua mamă. În această fază civilizația poate realiza o Sferă Dyson pentru a folosi întreaga energie a stelei mamă. Utilizarea energiei ar fi comparabilă cu luminozitatea soarelui nostru , aproximativ 4×1033 erg/sec (4×1026 wați).
  • tipul III - ar folosi energia unei întregi galaxii, cu un consum de energie ≈4×1044 erg/sec.

Carl Sagan a sugerat următoarea formulă:

,

unde K este rating-ul unei civilizații Kardașev, iar MW este energia pe care o folosește în megawați. Conform acestei formule, omenirea, care consumă/produce o putere de cca 1.500 - 2.250 TW sau 47.300 - 71.000 exajouli pe an, are ratingul 0,8 pe acestă scală.[1]

Three schematic representations: Earth, Solar System and Milky Way
Consumul de energie estimat de cele trei tipuri de civilizații definite de scara Kardașev

Vezi și

Note

  1. ^ Sagan, Carl () . Jerome Agel, ed. Cosmic Connection: An Extraterrestrial Perspective. Freeman J. Dyson, David Morrison. Cambridge Press. ISBN 0-521-78303-8. Accesat în . 

Legături externe