În acest articol vom aprofunda în Tratatul de la Nanking, un subiect care a stârnit interesul multor oameni în ultimii ani. Tratatul de la Nanking este un subiect de mare relevanță astăzi și impactul său s-a simțit în diverse domenii, de la societate la tehnologie. Multă vreme, Tratatul de la Nanking a făcut obiectul dezbaterilor și discuțiilor, atât în plan academic, cât și în publicul larg. În acest articol, vom explora diferite aspecte legate de Tratatul de la Nanking, analizând istoria acestuia, evoluția și influența sa asupra lumii moderne. În plus, vom examina implicațiile pe care Tratatul de la Nanking le are asupra vieții noastre de zi cu zi și în viitor.
Tratatul de la Nanking (sau Nanjing) s-a semnat la 29 august 1842 și a pus capăt Primului Război al Opiului (1839–42) disputat între Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei și Dinastia Qing din China. A fost primul tratat din seria denumită de chinezi „tratatele inegale”, deoarece britanicii nu-și asumau prin ele nicio obligație.[1]
În urma înfrângerii militare a Chinei, în condițiile în care navele de război britanice amenințau să atace orașul, reprezentanții Imperiilor Britanic și Qing au purtat negocieri la bordul navei HMS Cornwallis ancorată în portul Nanking. La 29 august 1842, reprezentantul britanic, Sir Henry Pottinger și reprezentanții Qing, Qiying, Yilibu și Niujian, au semnat tratatul. El consta din treisprezece articole și a fost ratificat de regina Victoria și de împăratul Daoguang nouă luni mai târziu.