În zilele noastre, Umor este un subiect care a captat atenția unui număr mare de oameni. De la impactul său asupra societății și până la relevanța sa în domeniul profesional, Umor a devenit un subiect de conversație din ce în ce mai frecvent. Odată cu progresul tehnologiei și globalizarea, Umor a dobândit o importanță fără precedent în viața noastră. În acest articol, vom explora diferitele fațete ale Umor și vom analiza influența acestuia asupra diferitelor aspecte ale realității noastre. De la istoria sa până la implicațiile sale viitoare, Umor este un subiect care merită o examinare atentă.
Umorul (lat. humor = umezeală) este tendința unor situații de a putea produce ilaritate. Persoanele cu umor sunt acele persoane care prin comportare sau verbal prin anumite contexte declanșează râsul. Simțul umorului este influențat de tradițiile, cultura, istoria unui popor, sau diferă după poziția pe scara ierarhiei sociale. Umorul diferă de asemenea după anumite perioade istorice, multe glume din trecut nemaifiind actuale, au pierdut efectul de a produce hazul. Umorul poate fi usturător prin satiră, ironie, batjocură, cinic, sau blând binevoitor, plin de înțelegere, autocritic.
In Germania umorul german de pe valea Rinului se împletește cu umorul evreiesc, fiind legate între ele fără a putea face distingere clară.
In viața culturală a grecilor antici au apărut reprezentații publice ca în teatru, la sărbători festive sau pe stradă, bărbați cu spiritul umorului care au începând să ironizeze imitând cetățeni de vază ai orașului, producând astfel ilaritate în rândul trecătorilor.
Culegere scrisă de anecdote, a fost descoperită deja în anul 550 î.e.n. Filozofii mari din antichitate ca Platon, Aristoteles și Pythagoras au căutat limitarea râsului grosolan în favoarea ironiei cultivate, fine, subtile.
In dreptul roman era categoric interzis ironizarea și facerea de râs a patricienilor romani, astfel Cicero era prevăzător cu glumele sale moderate, care putea determina sfârșitul carierei de orator, pe când umorul în comediile lui Plautus era mai apropiat de popor glumele sale având mai mult un caracter de carnaval.
In Evul Mediu și perioada Renașterii umorul este treptat îndepărtat de la curțile monarhilor și de biserică. Funcția bufonului de la curtea regelui pierde din importanță, râsul era considerat în mănăstire ca un lucru obscen, care împiedica tăcerea și liniștea în meditare a călugărilor, cu toate acestea s-au găsit în biblioteci culegeri de anecdote.
Astfel în această perioadă umorul devine o cultură a poporului de rând, care este prezentat prin carnavaluri, bâlciuri. Există culegeri de glume usturătoare, cu replici scurte din popor la adresa celor excentrici, culese din birturi, sau alte locuri de adunare a mulțimii.
In timpul reformației bisericii, umorul a fost din nou folosit ca muniție pentru sprijinirea principiilor ideologice și căutând să-și facă adversarul de râs, aceasta fiind însă făcută cu oarecare măsură, o discuție teologică controversată fiind faptul dacă cumva în timpul său Isus a râs.
In timpul iluminismului (sec.XVII-XVIII) umorul a fost tratat la început ca un act greșit, nedemn față de seriozitate și argumentația logică. Râsul de aceea în adunarea națională franceză era interzis, fiind apoi treptat tot mai des folosit în discreditarea adversarului politic.
In Germania în timpul anului 1819 și a Revoluției din 1848 a avut loc o adevărată explozie a numărului de caricaturi, satire, foiletoane umoristice, cu toate măsurile Cenzurii de la Karlsbad (1819), mișcarea democrată critică aristrocrația și absolutismul. Prin parlamentarii care erau aleși ca reprezentanți ai poporului are loc o apropiere între umorul popular și cel al claselor superioare, acestea influențându-se reciproc.