În acest articol vom aborda subiectul Undă staționară, care a căpătat o mare relevanță în ultimii ani datorită impactului său asupra diferitelor zone ale societății. De la origini până la implicațiile sale actuale, Undă staționară a captat atenția experților, a savanților și a publicului larg, generând dezbateri, reflecții și analize din diferite perspective. În acest sens, vom explora multiplele fațete ale Undă staționară, de la influența sa asupra politicii, economiei, culturii, până la efectul său asupra vieții de zi cu zi a oamenilor. În acest fel, vom pătrunde într-o temă de interes universal care ne invită să reflectăm și să dialogăm în căutarea unei mai bune înțelegeri despre Undă staționară și impactul său asupra lumii contemporane.
Unda staționară este fenomenul fizic rezultat în urma suprapunerii a două unde de aceeași frecvență pe aceeași direcție ,dar în sensuri opuse sau în direcții diferite. Prin interferența celor două unde se obține o structură ondulatorie constantă în timp. Undele care interferă pentru a crea unda staționară pot fi de orice fel: mecanice, sonore, optice, electromagnetice etc. Locurile unde oscilația rezultantă are amplitudine minimă se numesc noduri, iar cele cu amplitudine maximă se numesc ventre (sing. ventru, din franceză ventre = burtă). Prin opoziție cu undele staționare, undele elementare obișnuite se numesc unde progresive.
Dacă (sau acolo unde) undele inițiale au aceeași amplitudine, oscilația care rezultă în noduri are amplitudinea nulă. În celelalte cazuri unda rezultantă este o combinație între o undă progresivă și o undă staționară.
În funcție de mediul de propagare undele staționare pot fi uni-, bi- sau tridimensionale, ca de exemplu: